Отлично запазени римски мозайки са открити в италианско лозе

Ваня Милева Последна промяна на 30 май 2020 в 00:00 7501 0

Археолозите откриха добре запазени мозайки, докато провеждаха разкопки в селище близо до Верона, Италия. Кредит: Comune di Negrar di Valpolicella

Изключително добре запазен римски мозаечен под от 3 век сл.н.е. е открит скрит под почвата на лозе в Италия.

Подът с многоцветни, образуващи сложни мотиви плочки, е намерен в хълмист район над град Неграр ди Валполичела близо до Верона. Разкрит е само седмица, след като археолозите се връщат на работа след изолацията заради пандемията от COVID-19.

Районът вече е бил известен на изследователите, тъй като са намерени на същото място век по-рано останките на римска вила, но разкопките са изоставени през 1922 година. 

След близо век изследователите се връщат на мястото, разказва Камила Мадинели от местния вестник L'Arena. Екип археолози започва да копае в района миналото лято, но спира поради избухването на пандемията на коронавирус и поставянето на Италия под строга карантина.

Историците описват находката като откритието на годината.

Кредит: Comune di Negrar di Valpolicella

Седмица след възобновяването на работата археолозите откриват красивия мозаечен под, скрит под редица лози и сега внимателно разкопават останалата част от района.

Първата серия от изображения, които се появяват онлайн, показват непокътнатия под и основи.

Кредит: Comune di Negrar di Valpolicella

На своя сайт властите на Неграр ди Валполичела заявяват, че целта на разкопките е „да се определи точната площ и точното местоположение на древното строителство“.

„След безброй десетилетия неуспешни опити, част от пода и основите на римската вила, разположена северно от Верона, открита от учени преди век, най-накрая е изведена на бял свят“, отбелязват местните власти в изявлението.

Екипът открива мозаечния под, както и части от основата на вилата, "на няколко метра" под повърхността на лозето, според изявлението. За да направят „археологическото съкровище… скрито под краката ни достъпно“, изследователите ще си сътрудничат с властите и собствениците на лозето. Този процес вероятно ще изисква както време, така и ресурси.

„Вярваме, че културен обект с такава ценност заслужава внимание и трябва да бъде популяризиран“, заявява кметът на Неграр ди Валполичела Роберто Грисън пред L'Arena, в превод на Guardian.

Кредит: Comune di Negrar di Valpolicella

След месеци на блокиране италианските културни институции и музеи започват да се отварят отново с нови мерки за безопасност, насочени към намаляване на риска от предаване на новия коронавирус. Както съобщава Euronews, археологическият парк "Помпей" отново отвори тази седмица с проверки на температурата, еднопосочни пешеходни пътеки и спазване на други мерки за строга социална дистанция. В Колизеума, междувременно, е готов да посреща посетители от 1 юни. Туристите трябва да носят маски и се подлагат на проверки на температурата преди да получат достъп.

Източник:

Ancient Roman Mosaic Floor Unearthed Beneath Italian Vineyard,  Smithsonian Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !