Първият ядрен опит помага да се провери теорията на образуването на Луната

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 юли 2019 в 00:09 5725 0

Кадърът на огненото кълбо "Тринити", .025 секунди след детонацията.

Тъй като условията в епицентъра на ядрена експлозия наподобяват условията в началния етап на образуване на една планета, това дава възможност да се проверят някои от теориите за образуване на Луната.

Затова учени от Университета на Калифорния в Сан Диего изследват химическия състав на зеленото стъкло, известен като тринитит, образувано при първия ядрен опит, разказва сайтът на университета.

Изследването на професор Джеймс Дей (James Day) и колегите му е публикувано в Science Advance.

"Резултатите показват, че изпаряването при високи температури, е подобно на това, което се случва при образуването на планети, води до загуба на нестабилни елементи и до обогатяване с тежки изотопи в останалите след събитието материали", заяви Дей, водещ автор на изследването. "Това е общоприето мнение, но сега имаме експериментални доказателства, които го подкрепят".

На 16 юли 1945 година се проведе първият тест, наречен "Тринити" (Trinity), на ядрена бомба като част от Проекта Манхатън. По време на опита се разтопяват кварц и фелдшпат и се образува нов минерал. Сега учените вземат проби от дълбочини от 10 до 250 метра и ги сравняват с образци, взети на известно разстояние от епицентър на експлозията. Оказа се, че в пробите от епицентъра не са останали нестабилни елементи, като цинка - останали са само негови по-тежки изотопи.

Карта на пустинния район Jornada del Muerto и тестовата зона на "Тринити", показваща местоположението на големите населени места и пътища (сивата пунктирана линия), на железопътната линия за Санта Фе (плътната черна линия) и река Рио Гранде. Червените пунктирани линии показват концентричните разстояния от "нулевата точка" (епицентъра) на детонацията. (Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego.)

Подобни химични процеси са възникнали по време на сблъсъка на Земята с друго небесно тяло, сравнимо с Марс в размер, от чийто останки постепенно се е формирала Луната.

Минералът тринитит. (Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego.)

Анализът на екипа на Дей показа приликата между минерала тринитит и камъни от Луната. И двата материала са загубили нестабилните си елементи и почти не съдържат вода. Така новата работа е аргумент в полза на теорията на формиране Луната в резултат на гигантски сблъсък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !