Първите "комикси" са намерени в древна римска гробница

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 септември 2018 в 15:02 3023 0

Кредит CNRS HiSoMA

Картина от гробницата от града Капитолий с Дионис и други богове.

В една древна римска гробница, наскоро открита в Йордания, цветната стенопис предлага особен поглед в стил "комикс" за онова, което се е случвало в оживения преди хиляди години град Капитолий, съобщава Live Science.

На картините са изобразени стотици фигури - хора, животни и богове. Позите им демонстрират рутинни дейности като събиране на земеделски култури и изграждане на отбранителната стена на града, който е бил процъфтяващ център на търговия и култура през втори век.

Но стенописът не съдържа само картини. Над фигурите са разположени десетки надписи. Те описват действието на местния  арамейски език (написано с гръцки букви) и изглежда, че служат за същата цел като балончетата в комиксите, неотдавна съобщи Френският национален център за научни изследвания (French National Center for Scientific Research - CNRS). 

"Надписите всъщност са подобни на мехурчета в комиксите, защото описват действията на героите ("Аз режа (камък)", "Горко ми! Аз съм мъртъв!"), което не е обичайно", заяви пред CNRS Жан-Баптист Йон (Jean-Baptiste Yon), изследовател от Лабораторията за история и източници на древните култури (History and Sources of Ancient Worlds Laboratory - HiSoMA), Франция.


Двама каменоделци по време на работа. Кредит: CNRS HiSoMA

Забележителните стенописи наскоро бяха разкрити от Министерството на Античността на Йордания, а самата гробница  е открита през 2016 г. На мястото работи международен екип археолози.

Археологическият обект е забележително добре запазен, с размери около 52 квадратни метра и съдържа две погребални камери. Картините покриват стените и тавана в основната камера и включват 260 фигури, придружени от 60 надписа. Изображенията на строителството предават много активност и хаос - както е било в живота. Фигури, наподобяващи майстори, организират работниците и каменоделците, които разрязват камъни за стената като понякога се стига до злополука", разказва за CNRS Жулиен Аликот (Julien Aliquot), изследовател от HiSoMA.

Обектът Капитолий е част от район, известен като Декаполис, а другите гробници, които са оцелели от този район, също са украсени с цветни картини. Но това ново откритие е необичайно с изобилието и детайлите си, твърдят представители на HiSoMA. За археолозите е забележителен арамейският текст, който рядко се среща в надписите по стенописите от този период, заедно с по-традиционните текстове на гръцки, отбелязва Йон пред CNRS.

Специалистите ще представят своите открития от този уникален обект на 14-та Международна конференция по история и археология на Йордания, която ще се проведе във Флоренция, Италия, през януари 2019 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !