30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първото лекарство срещу ебола вече е одобрено от САЩ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 октомври 2020 в 11:59 34080
Ваксинационна кампания срещу ебола в Екваториалната провинция на Демократична република Конго по време на 11-тата вълна на заболяването. Снимка: WHO/Junior D. Kannah

Щатската администрация по храните и лекарствата FDA съобщи, че коктейлът от лабораторно създадени антитела Inmazeb на фармацевтичната компания Regeneron може да бъде използван за лечение на възрастни и деца, заболели с ебола. Това съобщение идва по-малко от година след като първата ваксина срещу ебола също получи зелена светлина от агенцията. 

Ерика Олман Сапфайър (Erica Ollmann Saphire), имунолог от Института по имунология Ла Джола в Сан Диего смята, че това е голям напредък. Вирусът на ебола причинява сериозно заболяване, протичащо с треска, повръщане, диария и кръвоизливи. Избухването на огнища на заболяването, открито през 1970-те години, могат да погубят 25-90% от заболелите. Преди хората можеха да разчитат само на подпомагащи терапии, като възстановяване на изгубените течности, обяснява Сапфайър.

"Но това одобрение означава, че ебола вече е лечима болест".

Inmazeb е изследван заедно с три други експериментални лекарства за ебола при клинични изпитвания, проведени в Конго през 2018 г. и 2019 г. по време на втората голяма вълна на заболяването. При изпитванията, 33,8% от хората, лекувани с Inmazeb умират след 28 дни, в сравнение с 51% при тези, получили различно лечение.

Това лекарство е съставено от три различни моноклонални антитела, създадени от човека, така че да имитират произвежданите естествено по време на имунния отговор. Единият разрушава структурите върху вируса на ебола, които му позволяват да влезе в човешките клетки, докато другите две набират имунни клетки, които да премахнат вируса и заразените клетки. 

Сапфайър, която ръководи изследователска група, фокусирана върху развитието на лечения за ебола с антитела, обяснява, че заради двустепенния подход за борба с вируса "коктейлът на Regeneron е точно този вид комбиниран подход, за който нашето изследване предвиждаше, че ще е най-подходящ".

Inmazeb, който се поставя венозно, е прилаган при лечение на пациенти в настоящата вълна от ебола в Конго при прилагането на стриктни протоколи. Новото одобрение от FDA ще премахне регулаторните пречки, което ще позволи на местните лекари и организации за медицинска помощ като "Лекари без граница" да получат по-лесно лекарството от национални складове в САЩ и да го разпространят в засегнатите райони. 

Източник: Science news - The FDA has approved the first treatment for Ebola


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.