Писмо на Екатерина Велика за ваксинацията срещу едра шарка ще бъде обявено на търг

Ваня Милева Последна промяна на 25 ноември 2021 в 00:00 11615 0

Кредит: Държавен исторически музей, Москва

Писмо, написано от руската императрица Екатерина Велика на 20 април 1787 г., в което се подчертава значението на ваксината срещу едра шарка, ще бъде обявено на търг на 1 декември в Лондон. 

Посланието е адресирано „ до върховния губернатор на Малорусия“ (така се е наричала част от днешна Украйна в пределите на Руската империя). 

Това писмо, съхранявано преди в анонимна частна колекция, наскоро е показано за първи път в Москва и ще излезе на търг в аукционната къща MacDougall's в Лондон на 1 декември, съобщава Moscow Times

Екатерина Велика, която управлява Русия от 1762 до 1796 г., е била застъпник за ваксинацията във време, когато е имало голяма обществена съпротива срещу идеята. През 1768 г. тя става първият човек в Русия, който е ваксиниран срещу едра шарка и скоро след това ваксинира сина си.

Вирусът на едра шарка опустошава света в продължение на най-малко 3000 години, преди съвременните кампании за ваксинация да го унищожат през 1980 г., по данни на Световната здравна организация (СЗО). В Европа от 18-ти век едрата шарка понякога убива цели села наведнъж.

Първата успешна ваксина срещу едра шарка не е била налична до 1796 г., когато английският лекар Едуард Дженър осъзнава, че доячките, които са хванали кравешка шарка, не хващат едра шарка. Преди това, по времето на управлението на Екатерина Велика, ваксинацията е представлявала излагане на хората на самия вирус на едра шарка. Лекарите тогава са правели разрези в ръката на здрав човек и са вкарвали нишки от тъкани, съдържащи гной от човек, заразен с едра шарка. Този примитивен метод на ваксинация предизвиква заболяване за известно време и има 2% риск от смърт, или около 20 пъти по-малко, отколкото ако човек естествено се зарази с едра шарка.

„Сред другите задължения на съветите за благосъстояние в провинциите, които са ви поверени, едно от най-важните трябва да бъде въвеждането на ваксинация срещу едра шарка, която, както знаем, причинява големи вреди, особено сред обикновените хора“, пише Екатерина Велика в новооткритото писмо, адресирано до граф Пьотр Александрович, генерал-губернатор и вице-регент на Малорусия. "Такава инокулация трябва да е често срещана навсякъде."

В писмото тя пише, че графът трябва да нареди всеки град да устрои временни помещения в опразнени манастири или малки манастири за хора, които не могат да бъдат ваксинирани у дома си.

Писмото е „уникално, особено предвид ситуацията, в която се намираме всички“, заявява пред репортери историкът Олег Хромов на пресконференция в четвъртък (18 ноември), съобщава The ​​Moscow Times. 

В днешно време ваксините са много по-безопасни, отколкото преди 200 години, но на фона на безпрецедентната пандемия от COVID-19, много страни като Русия (и България) все още се борят с широко разпространеното колебание относно ваксините.

Когато Луи XV, владетелят на Франция, умира от едра шарка през 1774 г., Екатерина Велика е заявила, че е „варварство“ да умрат от болестта в просветения 18-ти век, припомня Moscow Times. 

„Много се надявам, че един ден, може би в близко бъдеще, можем да кажем: „Какво варварство - да умреш от COVID в 21-ви век“, коментира Екатерина Макдугъл, съдиректор на аукционната къща и експерт по руско изкуство. 

Писмото ще бъде продадено на търг заедно с портрет на Екатерина Велика, чиято обща стойност се оценява на около 1,6 милиона долара.

Източник: Empress Catherine the Great's letter on smallpox vaccination to go up for auction, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !