По кое времето на деня изгаряме най-много калории

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 ноември 2018 в 00:10 3072 0

Вътрешният часовник на тялото ни играе роля не само кога да сме будни и сънливи, но и кога да изгаряме най-много калории, според ново проучване, цитирано от Live Science.

Изследването установи, че в покой, хората горят около 10% повече калории в късния следобед и ранната вечер, в сравнение с ранната сутрин.

"Фактът, че правим едно и също нещо по едно и също време, изгaря толкова много калории, отколкото ако направим същото в различно време на деня, ни изненада", разказва ръководителят на изследването Кърси-Маржа Зитинг (Kirsi-Marja Zitting) от отделението за смущения на съня и циркадни разстройства на Бостънската болница Brigham and Women's Hospital и Медицинската школа в Харвард.

Новите констатации биха могли да обяснят защо работниците с нощни смени и други хора, които не поддържат редовен режим, са изложени на по-голям риск от затлъстяване. Такъв режим обикновено не съответства на човешкия вътрешен часовник, който съобщава на организма кога да спи и да яде.

"Възможно е ако се храните, когато вашите енергийни нужди са по-ниски, да наддавате на тегло", коментира Жан Дъфи (Jeanne Duffy), колега на Зитинг в Бостънската болница. Въпреки че новото проучване не е изпробвало конкретно тази идея, като цяло хората наддават тегло, когато консумират повече калории, отколкото изгарят, допълва тя.

Изследването е публикувано вчера, 8 ноември. в списание Current Biology.

Експеримент в лаборатория без прозорци

За новото изследване учените искаха да проучат как вътрешният часовник на организма засяга метаболизма, независимо от нивата на активност на хората или техния сън и хранителни навици.

В проучването участват седем доброволци. Прекарват повече от месец в лаборатория, без да знаят колко е часът. В лабораторията няма часовници или прозорци, а участниците нямат достъп до телефони или интернет. Освен това на хората е определен специфичен режим кога могат да спят, да се събудят и да ядат.

Всяка вечер те си лягат 4 часа по-късно от предната вечер и това продължава три седмици. Такива промени се случват, ако човек обиколи цялото земно кълбо за една седмица.

"Тъй като всяка седмица правеха еквивалента на обиколка на земното кълбо, вътрешният часовник на организма им не можа да запази ритъма си", обяснява Дъфи. Това означава, че часовникът или "се колебае в своето темпо", или запазва своето вътрешно време, без да разчита на външни знаци, пояснява Дъфи. "Това ни позволи да измерим метаболизма в различните 'биологични' часове на деня", разказа тя. ("Биологичното" време се отнася до времето според вътрешния часовник на човека, независимо от действителното време на деня или дали човек спи или е буден.)

Проучването установява, че най-малко калории са изгорени в късната биологична нощ, когато хората са в състояние на основната си телесна температура. Енергийният разход е най-висок около 12 часа по-късно, в биологичния следобед/вечер. Като цяло хората изгарят около 130 калории повече в биологичния си следобед и вечер, в сравнение с ранната биологична сутрин.

Бъдещите проучвания трябва да проучат дали тези периодични промени в метаболизма на почивка на хората допринасят за увеличаване на теглото сред хората, които не поддържат редовен режим, твърдят изследователите.

Засега хората, които се опитват да отслабнат, трябва да се стремят да поддържат редовен сън и режим на хранене, които са важни за цялостното здраве, заявиха изследователите.

Изследователите също планират да проучат как апетитът и реакцията на хората към храната варират в зависимост от времето на деня, както и как режима на съня влияе върху тези отговори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !