Погледнете нагоре и вижте пет планети наведнъж

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 09:00 9812 0

Често се говори за "парад (подреждане) на планетите", но през следващите две седмици, от 22 януари и 10 февруари, за първи път от повече от десетилетие, може да наблюдавате едновременно всички видими с просто око планети - от Меркурий, Венера, Сатурн, Марс и Юпитер - около 45 минути преди изгрев слънце.

Най-ниско над хоризонта, в югоизточна посока ще бъде Меркурий, следван от Венера, Сатурн и Марс, който по това врме ще е на юг и ще е близо до най-яркото си за денонощието състояние. В същото време Юпитер ще сияе в посока запад - югозапад, съобщава Sky & Telescope.

Ето как ще изглежда конфигурацията на 25 януари, 45 минути преди изгрев слънце. С всеки изминал ден, Меркурий ще бъде все по по-ярък и ще се изкачва по-високо. Източник: Sky & Telescope

Този период съвпада и с преминаването на Луната от фаза пълнолуние (на 24 януари), през последна четвърт (1 февруари), до новолуние (8 февруари).

Петте планети, а в по-голямата част от периода и заедно с Луната, ще очертават една мислена линия, съвпадаща почти напълно с еклиптиката. За последен път подобна конфигурация, позволяваща едновременно наблюдение на петте планети, е била наблюдавана преди повече от десет години, през 2005.

Ето как ще изглежда конфигурацията на 1 февруари, 45 минути преди изгрев слънце. В продължение на няколко дни намаляващата Луна ще се движи на изток сред подредените планети. Източник: Sky & Telescope

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !