Потънала ядрена подводница изпуска радиация в Атлантическия океан (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 юли 2019 в 11:16 7097 1

Кредит pixabay

Екип от руски и норвежки учени откриват, че потънала ядрена подводница изпуска радиация, се съобщава в прес-съобщение на норвежкия Институт за океански изследвания.

Една седмица след като руска ядрена подводница се запали и причини смъртта на 14 моряци, учените изпращат дистанционно управляван апарат да събере проби от района около друга ядрена подводница, запалила се и потънала през 1989 г., взимайки 42 жертви от екипажа.

Първоначалните резултати от изследването показват, че нивата на радиация във водата около вентилационните отвори на съветската подводница са около 800 000 пъти по-високи, отколкото се очаква в морска вода, което предполага, че може би ефектите от скорошното потъване ще се усещат още десетилетия напред.

Учени и преди са засичали по-висока от нормалната радиация около останките на К-278 Комсомолец, която е потънала на около 420 км от норвежкия бряг на около километър и половина дълбочина. 

"Взехме проби от вода специално от този отвор, защото руски учени са документирали изпускане оттам през 1990-те и през 2007 г.", обяснява ръководителя на експедицията Хилде Елисе Хелдал (Hilde Elise Heldal). "Така че не бяхме особено изненадани да открием там високи нива".

И докато настоящите нива са по-високи от нормата, според Хелдал не са достатъчно високи, за да са опасни за норвежката риба и други морски животни. Затова засега екипът планира да изследва подробно взетите проби и да продължи да следи останките за следи от повишаване на радиацията. 

Източник: Futurism - THIS SUNKEN NUCLEAR SUB IS LEAKING RADIATION INTO THE OCEAN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

1

Socerez

12.07 2019 в 14:39

Рашистка му работа!