19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Потегля втората група от 26-ата Национална антарктическа експедиция

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 декември 2017 в 12:27 30420
Снимка: Bulgarian Antarctic Institute

В сряда, 13 декември, с полет AZ 521 в 19.05 часа от Tерминал 2 нa летище "София" заминава втората група участници в 26-ата Национална антарктическа експедиция.

Групата ще пътува с граждански полети по маршрута: София - Рим - Сантяго де Чили - Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ще продължат със самолет на бразилските военновъздушни сили до съседния на българската база остров Кинг Джордж и оттам ще пътуват до базата с наетия малък 23-метров ветроходен кораб "Аустралис".

Групата се оглавява от ръководителя на експедицията проф. дгн Христо Пимпирев.

Заедно с него отлита основния научен екип на експедицията:

Дерматологът чл. кор. на МА проф. дмн Николай Цанков, който ще работи по проект на френската фирма “Pierre Fabre Dermo-Cosmetique” и ще тества медикаменти-протектори на кожата в тежките атмосферни условия на Антарктика.

Биологът д-р Милка Елшишка ще изследва нематодите, обитаващи околностите на базата ни.

Геофизикът д-р Гергана Георгиева ще продължи измерванията на сеизмичната активност в района.

Още един геофизик, Олег Василев, ще изследва динамиката на ледниците с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон.

Научният екип ще допълва от монголския метеоролог Чинзориг Дугержав. Освен учените в групата пътуват логистика Христо Михайловски, репортера от Нова телевизия Живко Константинов и топ оператора Румен Василев, който ще заснеме външните кадри на новия игрален филм „Писма от Антарктида“.

Снимка: Bulgarian Antarctic Institute

Командирът на нашата база „Св. Кл. Охридски“ инж.Йордан Йорданов съобщи по сателитния телефон, че станцията е успешно разконсервирана след тежкия зимен сезон. Всички инсталации функционират нормално, включително водопровода, който е имало случаи поради ниските температури и натрупан лед, да прорабоди едва по Коледа. Всички са в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение на експедицията.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.