При мишки потенциално ново лечение премахва рака на яйчниците и колоректалния рак за дни

Ваня Милева Последна промяна на 07 март 2022 в 07:19 17792 0

Подобни на мъниста „фабрики за лекарства“, се държат от Аманда Наш (вляво) и Омид Вейзех. Кредит: Jeff Fitlow/Rice University

Експериментално нов вид лечение на рак е дал някои впечатляващи резултати при мишки: премахване на напреднал стадий на рак на яйчниците и колоректален рак при животните само за шест дни.

Новата терапия досега е тествана засега само при мишки, така че е рано за твърде оптимистични очаквания.

Ранните признаци обаче са обещаващи и клиничните изпитвания за хора може да започнат до края на годината.

Лечението включва малки перлички от „фабрики за лекарства“, които се имплантират в тялото и доставят непрекъснато висока доза интерлевкин-2 (IL2) – естествено съединение, което задейства белите кръвни клетки в борбата срещу рака.

„Ние го прилагаме само веднъж, но „фабриките за лекарства“ продължават да дават дозата всеки ден, където е необходима, докато ракът не бъде елиминиран“, разказва биоинженерът Омид Вейзех (Omid Veiseh) от Университета Райс в Тексас.

„След като определихме правилната доза – колко „фабрики“ са ни необходими – успяхме да изкореним туморите при 100% от животните с рак на яйчниците и при седем от осем животни с колоректален рак.“

Интерлевкин-2 е един от групата протеини, задействащи имунната система, наречени цитокини. Въпреки че цитокините вече се използват за лечение на рак на меланом и бъбречен карцином, проблемът, който имат учените е да набавят цитокини за ефективно борба с туморите, като същевременно избягват опасно високи нива на възпаление на други места в тялото, причинявайки драматични странични ефекти.

В това проучване перличките са поставени в перитонеума, торбичка, подобна на обвивка около червата, яйчниците и други коремни органи. Това позволява на лекарствата да се насочат конкретно към рака, без да натоварват тялото.

Дозата интерлевкин-2, дадена от тези фабрики за лекарства, би била твърде токсична, ако се доставя интравенозно, но тук работи, защото високите концентрации са фокусирани върху тумора. Концентрацията на протеина другаде в тялото изглежда е около 30 пъти по-ниска, отколкото в близост до тумора, според тестовете.

Всяка перличка има външна клетка, изработена от хидрогел, който защитава клетките, произвеждащи цитокини, като ги предпазва от атака. Тези перлички се разпознават като чужди обекти от заобикалящата имунна система, но не като непосредствени заплахи, което им позволява да вършат работата си. След това те могат да бъдат програмирани да се изключват автоматично.

„Открихме реакции на чуждо тяло безопасно и стабилно изключихме потока на цитокини от капсулите в рамките на 30 дни“, разказва Вейзех. „Също така показахме, че можем безопасно да приложим втори курс на лечение, ако се наложи."

Перлите от фабриката за лекарства могат потенциално да бъдат използвани за рак на други места в тялото, стига да има подходяща обвивка, и те могат да бъдат настроени, за да доставят различни видове лекарства, отбелязват изследователите. Това е както гъвкава система, така и иновативна.

Нещо повече, лекарствата, които се използват тук, вече са одобрени като безопасни за употреба в клинични изпитвания, което би трябвало да ускори процеса. Окончателното лечение трябва да бъде минимално инвазивно и сравнително лесно за прилагане.

„В това проучване ние демонстрирахме, че „фабриките за лекарства“ позволяват регулирано локално приложение на интерлевкин-2 и ликвидиране на тумори в няколко моделни животни мишки, което е много вълнуващо“, разказва Амир Джазаери (), професор по гинекологична онкология и репродуктивна медицина в Тексаски университет. "Това предоставя силна обосновка за клинични тестове."

Справка: Clinically translatable cytokine delivery platform for eradication of intraperitoneal tumors
AMANDA M. NASH et al.
SCIENCE ADVANCES • 2 Mar 2022 • Vol 8, Issue 9 • DOI: 10.1126/sciadv.abm1032

Източник: In Mice, a Potential New Treatment Eradicates Ovarian And Colorectal Cancer in Days
DAVID NIELD, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !