Приливите и отливите причиняват земетресения и вече е ясно защо

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 юни 2019 в 12:00 7731 0

Juan de Fuca Ridge; USGS

С приливите и отливите, налягането, което водата оказва върху океанското дъно, се променя. Затова сеизмолозите не са изненадани, че тези промени могат да са свързани с подводни земетресения. Но връзката се оказва противоположна на очакваното. Десетилетия след откриването на явлението вече има обяснение, което може да има важни приложения на сушата.

Според стандартната теория за земетресенията би трябвало при високото налягане от приливите да се задвижат тектонските плочи и да се получат земетресения. Но за изненада на сеизмолозите тези земетресения се получават при отлив. 

Океанските рифтове са местата, където се срещат две тектонски плочи и между двете се простират зони на пропадане и разломи, когато части от тектоничните плочи на морското се плъзнат рязко под континенталната плоча (в процес, наречен субдукция). Земетресенията се получават от триенето между двете плочи. Допълнителното налягане от океанската вода би трябвало да засилва триенето, така че се очаква семетресенията да съвпадат с приливите. 

Субдукция.

Професор Кристофър Шолц (Christopher Scholz) от Колумбийския университет предлага обяснение защо се наблюдава обратното явление. "Магмените камери се разширяват и свиват в следствие от приливите и отливите, което предизвиква движение на разседите", обяснява професорът.

Шолц използва данни от сензорите, разположени около вулкана Аксиал, част от веригата Хуан де Фука (Juan de Fuca Ridge) по крайбрежието на щата Вашингтон, където приливите са високи 3 метра. В публикация в списанието Nature Communications той описва че при отлив, магмената камера се разширява в следствие на ниското налягане. Това оказва налягане върху околните скали и води до издигането на по-ниските плочи, което причинява земетресение. 

Разрез изток-запад на сеизмичността на вулкана Аксиал, 3 месеца преди изригването му през 2015г. Червената крива съответства на покрива на магмена камера 15. В малката фигура е местоположението на вулкана Аксиал; Christopher H. Scholz, Yen Joe Tan & Fabien Albino, The mechanism of tidal triggering of earthquakes at mid-ocean ridges, Nature Communications 10, Article number: 2526 (2019)

Докато анализира данните, Шолц открива, че не само приливите причиняват земетресение, но и всякакви явления, някои доста слаби, като далечни вибрации например. Силите на триене, които трябва да бъдат преодолени, за да се получи движението на плочите са 10 пъти по-ниски, отколкото са предполагали лабораторните модели.

Това са лоши новини за нефтодобивната промишленост. "Компаниите, занимаващи се с фракинг, трябва да знаят какво налягане могат да приложат безопасно, без да предизвикат земетресение", споделя ученият. "Отговорът според нашите данни е, че няма такова, земетресението може да се получи при всякаква степен на налягане." 

През повечето време изпомпването на отпадна вода от фракинга предизвиква доста слаби трусове, които за някои може да са приемлива цена за добива на газ и нефт. Но освен ако процесът по обработката на отпадните продукти не бъде изцяло променен, земетресенията ще продължават.

Източник: IFLScience - The Tides Trigger Earthquakes And We Might Finally Know Why

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !