Приносът на съвременните технологии в живота на хората с хронични заболявания

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юли 2021 в 09:47 10601 0

През последните години технологиите се развиват с изключително бърз темп. Преди време комуникацията помежду ни бе възможна само от телефонната кабина или друг стационарен телефон. Днес благодарение на технологиите можем за секунди да се свържем с човек на другия край на света и то не само да чуем гласа му, а и да го видим.

Развитието на технологиите има огромен принос и за напредъка на медицината. Много болести, които в миналото са били смъртоносни, днес вече са лечими. Един от примерите за това е лечението на болестта хемофилия.

Хемофилията е генетично заболяване, свързано с нарушение в кръвосъсирването. То е причинено от недостатъчното производство на протеин, помагащ на кръвта да се съсирва. В миналото това е било причина за тежка инвалидизация и намалена продължителност на живота на пациентите, страдащи от болестта.

Днес, благодарение на развитието на медицината и новите технологии и поддържащите лекарства, хората с хемофилия имат значително по-малки ставни увреждания и нормална продължителност на живота.

В уебинар посветен на темата наскоро говори д-р Денка Стоянова, детски хематолог в УМБАЛ “Царица Йоанна“- ИСУЛ,София. Уебинарът е организиран от Sobi, в рамките на кампания “Освободете живота”, която цели да подобри информираността относно болестта.

“Новите терапии могат да предоставят на пациентите непостижим преди това начин на живот с минимално бреме”, сподели д-р Стоянова. Тя добави, че всичко това се случва благодарение на гъвкавите дозови режими при профилактичната терапия, алтернативните начини на приложение и новопоявилите се мобилни и дигитални приложения.

Д-р Стоянова разказа за съвсем новото и единствено по рода си в България приложение florio HAEMO, което е изцяло на български език. То предлага възможността на хората с хемофилия бързо и лесно да следят профилактичната си терапия в ежедневието, както и да следят ориентировъчно ниво на плазмения фактор в реално време.

Ключово удобство на платформата florio е, че след като пациентът въведе информация за лечението си, настроения, тренировки, наличието на болка, тя може да бъде видяна от лекуващия му лекар. Така във всеки един момент той може да прецени дали има нужда от някаква промяна.

Вижте още интересна информация от лекцията на д-р Денка Стоянова в уебсайта liberatelife.bg 

NP-17250, 06/2021

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !