Проучване на Охридското езеро показва какъв е бил климатът в региона преди милион години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 септември 2019 в 00:36 3331 0

Кредит Alexandar Vujadinovic/wikipedia

Охридското езеро, разположено между Албания и Северна Македония е едно от най-старите и най-дълбоките езера в Европа. Подобни езера обикновено оцеляват няколкостотин хиляди години, преди да бъдат запълнени със седименти, но този случай не е такъв, защото Охридското езеро е много по-старо. Неговата възраст помага на учените да надникнат в миналото на Средиземноморския басейн.

В своя публикация в списание Nature, учените предполагат какъв е бил климата на Централното и Северното Средиземноморие преди 1,36 милиона години. Учените показват, че по време на топлите междуледникови периоди, зимните дъждове по Средиземноморието са били свързани с африканските летни мусони.

"Открихме корелация между африканските мусони и зимните валежи в средиземноморския регион, или между тропически климатични системи и валежите на умерените ширини на хиляди километри от тях", съобщава съавторът Д-р Александър Франк (Dr Alexander Francke) от Университета на Уулонгонг, Австралия. "Когато слънчевата радиация се засили в Северното полукълбо, се получава миграция на тропическите климатични системи на Север и наблюдаваме повишени валежи през зимата над Охридското езеро. Този механизъм се е повтарял през последните 1,3 милиона години."

Екипът събира седименти от зона на езерото с дълбочина 245 метра. Те пробиват шест отвора на 568 метра навътре в скалите, за да възстановят климатичната история на езерото за цялото му съществуване. 

Комбинирайки тези данни с моделни симулации на климата, учените успяват да опишат климата в централната и северната част на Средиземноморието. Този регион се характеризира с влажни зими и сухи лета и това е свързано с взаимодействието му с тропичния климат в Африка, особено по отношение на загряването на морската повърхност. 

"Тази климатична система е доста стабилна през лятото и есента, докато температурите се понижат през зимата и студеният въздух от Север предизвика дестабилизиране на цялата система и тази система с ниско налягане се придвижва на Изток към Балканския полуостров и предизвиква валежи в зимните месеци", обяснява д-р Франк.

Това проучване не е свързано само с миналото. Трудно е чрез климатични модели да се предвиди как предизвиканите от човека изменения в климата ще се отразят на Средиземноморието в следващите години. Някои предполагат, че във влажни зими, други - в сухи. Новите данни могат да помогнат за подобряване на моделите и идеите какво ще е бъдещето на Средиземноморието. 

Източник: IFLScience - Europe’s Oldest Lake Reveals Clues About The Last Million Years Of Climate In The Med

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !