Разкриха причината за високия интелект на октопода

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 август 2015 в 15:39 13342 0

Кредит Michael LaBarbera

За първи път напълно е разшифрован генома на калифорнийския октопод (Octopus bimaculoides). Това позволява да се видят някои ключови разлики с генома на други безгръбначни - почти всички свързани с нервната система.

Изследването е на учените от университета Чикаго в Илинойс и Института на науките и технологиите на Окинава (Япония) и е публикувано в списание Nature.

Октоподът е едно от най-интересните същества в природата. Той има три сърца, пипала със собствени богати на неврони "мозъци", а освен това може бързо да променя цвета и текстурата на кожата си, за да избяга от хищниците. Не е изненадващо тогава, че октоподът има голям, сложен геном, което обяснява изключителните му способности, разказва сайтът на списание Science.

Геномът на октопода се оказва изненадващо голям - неговата ДНК се състои от 2,7 милиарда нуклеотидни бази. За сравнение, в човешката ДНК са 3,3 млрд. При това, по брой на гени, кодиращи протеините, октоподът дори ни изпреварва с неговите 33 хиляди срещу човешките 25 хиляди. Октоподът има 28 хромозоми, които, разбира се, са по-малко, отколкото при нас, но са много повече от броя на хромозомите на другите безгръбначни. Някои учени предполагат, че в хода на еволюцията на октопода в някакъв момент е имало удвояване на ДНК, но няма достатъчно доказателствата за тази хипотеза.

Снимка: news.usc.edu 

Генетиците са открили, че особено бързо нарастване се наблюдава в две области на генома, където бързо (по стандартите на скоростта на биологичната еволюция), са се появили стотици нови гени. И двата участъка са  свързани с дейността на нервната система. Първият кодира синтеза на протеини, известни като фактори на транскрипция на "цинкови пръсти" - специални структури, състоящи се от аминокиселини, свързани с цинкови йони, и взаимодействащи с ДНК, РНК и други протеини, и играещи важна роля в поддържането на активността на нервните клетки. Вторият участък кодира синтеза на протеини, участващи в адхезията (съединенияването на клетките при контакта между мембраните) – кадхерини, които също играят ключова роля в развитието на нервната система. При повечето безгръбначни гените, кодиращи кадхерините са много малко, но октоподите и тук са уникални - те имат 2 пъти повече, отколкото хората.

Това отчасти обяснява защо октоподите са развили сложна нервна система, организирана по съвсем различен начин от тази на гръбначните животни. Работата е там, че у гръбначните аксоните - дълги израстъци на невроните, които предават информацията са заобиколени от слой от специален протеин - миелин, който ускорява предаването на информацията. В нервната система на октопода има малко миелин, но има алтернативна схема, основана на идеята за децентрализация, например, всяко от неговите осем пипала разполага със собствен мини "мозък", който контролира движението му, общата координация става, разбира се, от главния мозък. Частичната автономия на локалните участъци на нервната система  позволява също и да се променя моментално цвета на тялото на октопода.

Октоподите заемат едно от челните места по развитие на нервната система сред безгръбначните и не случайно са наричани „приматите на морето“. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !