05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Различията в мозъчната активност може да определят колко сте умни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 август 2016 в 12:00 195961

Вашата мозъчната активност се различава в зависимост от това дали работите върху задача или сте в покой.

Ново изследване показа, че по данните за различията в активността на мозъка могат да помогнат да се определи колко сте умен, разказва Live Science.

Изследването е публикувано в списание Neuroscience.

По време на експеримента, учените от Университета на Южна Калифорния и Харвард анализират данни от сканиране на мозъците от 100 здрави възрастни. Те правят две снимки: когато участниците си почиват и докато изпълняват когнитивни тестове. Изследователите установили, че хората, които показват сходна мозъчна активност в покой и в състояние на концентрация над някаква задача, работят по-ефективно, отколкото хората, чиято мозъчната активност се отличава силно в покой и при изпълняване на тестове.

Изследователите предполагат две възможни обяснения за това.

Едно от обясненията е, че мозъкът на човека частично предварително е конфигуриран да превключва между покой и изпълнение на задачи, така че е необходимо по-малко преконфигуриране. Другото обяснение е, че хората, които се представят по-добре на тестовете имат нужда само от малки промени в мозъчната си дейност, пишат изследователите.

С други думи, или мозъкът на човека е готов да превключва лесно, или е нужно да извърши много малки промени, за да го направи.

Не е ясно дали могат да се променят моделите на активност на мозъка в покой и работен режим, пишат изследователите.

Но ако учените успеят да измислят начин да се сближат двата модела на активност, ще могат потенциално да подобрят когнитивните способности на хората, заяви Майкъл Коул (Michael Cole), асистент професор в Центъра за молекулярна и биопсихология в Университета Ръджърс - Нюарк в Ню Джърси и съавтор на изследването.


+ 14
- 0
Има много по-просто обяснение:

Умният човек непрекъснато мисли за разни работи и само сменя обекта на размишление ако има непосредствена задача за решаване.

По-малко умният мисли само когато се налага - с предвидим резултат, предвид че използва слабо трениран мозък в непривичен режим.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.