Какъв е пределът на човешката реакция и как бързината й определя шампионите

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 август 2016 в 12:16 4814 0

В неделя Майкъл Фелпс едва не доведе до дисквалифициране на щафетния плувен отбор на 400 метра за мъже. Реакцията му след като неговият партньор Калеб Дресел (Caeleb Dressel) докосна стената, бе по-бърза от мълния и за малко да стане прекалено бърза. Фелпс се гмурна точно 0.08 секунди след докосването на Дресел. След това плуваше изключително, но и бързият старт изигра своята роля. 

Фелпс има много качества на плувец, но има и нереално бърза реакция - а това не може да се пренебрегне не само в плуването, но и като цяло в олимпийските игри

Откъде знаем, че времето за реакция е толкова важно? Проучвахме стартовите пистолети и това, което се случва, когато стреляме на пистата, пише Inverse.

Има доказателства в подкрепа на факта, че спортистите, които са по-близо до пистолета, може да получат предимство, защото чуват звука по-рано. В научно изследване, свързано с Олимпийските игри в Атина през 2004 г., публикувано през 2008 г. в юнския брой на Medicine & Science in Sports & Exercise, изследователите анализират какво се случва на пътеките за бягане и установяват, че тези спринтьори, които са по-близо до пистолета, показват най-добро време за реакция. Бегачите на най-близката пътека до пистолета реагират 160 милисекунди след звука на изстрела. Всички останали бегачи показват средно време за реакция от 175 милисекунди . 

Тази разлика от 15 милисекунди между най-бързата и най-бавната реакция е достатъчна да промени сериозно хода на събитията. Бегачите често печелят спринтовете с такава разлика. 

Авторите са искали да се уверят, че в Атина не е имало никакви странни звукови ефекти и че спринтьорите представят средната скорост на реакция за обикновен човек (времето за реакция на обикновен човек трябва да бъде същото като на спортист, защото не изисква атлетични качества).

Те проверили също скоростта на реакция при увеличаване на силата на звука на изстрела от 80 до 120 децибела. И открили - колкото е по-силен изстрелът, толкова по-бърза е реакцията. С други думи, човекът с най-добрата реакция и най-големи шансове да се качи на подиума е не само този, който е най-близо до пистолета, но и този, който чува най-силния звук. 

Но това не е изненадващо. Естествено е да чуете изстрела по-бързо, ако сте по-близо до източника на изстрела. Да, звукът може да стига до ушите на по-далечния бегач почти по същото време като на съседа му, но всеки олимпиец ще ви кажа, че "мигът" е период от време, който може да се усети.

През 2010 г. канадски учени провеждат експерименталната програма "Биологични тренировки на скорост на реакция" точно преди началото на игрите във Ванкувър. Изследователите се фокусирали върху канадските кънкобегачи и в продължение на пет седмици са ги обучавали как да реагират бързо на изстрела. В скоростното пързаляне бързата реакция позволява по-бързо придвижване във вътрешната пътека и така може да се подобри времето за бегачите. Учените използват когнитивни тренировки в съчетание на специални блокове, измерващи на налягането на стъпалата от положението на покой дио старта на състезанието. До края на петата седмица на реакцията се подобрила от 292.65 мс до 211.35 мс, тоест със 81 милисекунди.

Бързата реакция е необходима не само на нинджи и олимпийски атлети, бързата реакция може да помогне в различни области - от подобряването на състоянието при болести като Паркинсон до предотвратяване на злополука.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !