Плувецът Майкъл Фелпс употребява вендузи. Какво казва науката за тях? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2016 в 11:56 27862 1

Когато Майкъл Фелпс се насочи към водата, за да плува в щафетата 4x100 м в неделя, мнозина забелязаха странни лилави кръгове на дясното му рамо. Петната са резултат от вендузи, най-новата алтернативна терапия, която елитни спортисти използват в опит да се възстановят по-бързо и по-ефективно.

Но дали тази последна мода в алтернативната медицина има някакъв ефект, обяснява Брайън Резник на страницата на Vox.

Kакто за много други алтернативни терапии, науката е доста скептична.

Вендузите идват от традиционната източна медицина

Практиката включва прости инструменти: пластмасови или стъклени чаши и вакуумна помпа. Процесът е много прост: чашките се поставят върху мускулите, а след това, с помощта на помпа се създава зона на вакуумно налягане, която привлича кръвта към повърхността, спукват се капиляри и се образува перфектен лилав кръга върху кожата.

Механичният вакуум не винаги е необходим - понякога самите чашки се загряват и след това се поставят върху кожата. Когато чашките се охладят, въздухът вътре в тях се свива, формирайки отрицателно налягане, необходимо за привличане на кръвта към повърхността.

Употребата на вендузи е вековна традиция в китайската медицина, използва се и в Близкия изток. Практикуващите китайска медицина биха казали, че помага да се отворят канали на Чи или жизнената сила на организма. Спортистите твърдят , че помага за възстановяване при травми и намалява болката.

Фелпс очевидно практикува процедурата не от вчера - това е снимка на страницата му в Instagram отпреди около година.

Практиката придоби популярност през 2004 г., когато Гуинет Полтроу се появи на филмова премиера в рокля без презрамки и следи от вендузи върху горната част на гърба си. Оттогава тези петна станаха често срещани сред спортисти и танцьори.

Какво казва науката?

Не много. В западния свят има относителна липса на интерес и опит с вендузите, затова има само няколко строги научни изследвания за потенциалните ползи на терапията или как всъщност се отразява на тялото.

Всъщност изследванията не са малко, но качеството им е много ниско.

В света са проведени най-малко 135 рандомизирани контролирани клинични проучвания на вендузите за периода 1992-2010, според едно проучване от 2012 година, публикувано в списание PLoS One, пише Mashable.

Авторите също така подчертават, че от прегледаните 135 проучвания, почти 85% са с висок риск за пристрастност от изследователите, а много проучвания са били с "ниско методологично качество".

"Ние включихме 550 клинични проучвания в този преглед... 78. 1% от тези [рандомизирани клинични проучвания] са с висок риск за пристрастност," пише в ревю, публикувано в издание от 2010 на BMC Complementary and Alternative Medicine. 

Прегледът също така отбеляза големи ограничения в оценката на терапията с вендузите: Няма стандартен метод за измерване на тяхната ефективност.

Прегледът заключи:

Сегашните доказателства не са достатъчни, за да се даде препоръка за клинична употреба на терапията с вендузи за лечение на горните заболявания при хора от всяка възрастова група. Дългосрочен ефект на терапията с вендузи не е известен, но използването на вендузи обикновено е безопасно въз основа на дългосрочна клинична употреба и доклади от разгледаните клинични проучвания.

"Въпреки големия брой проучвания за терапията с вендузи ... остава липсата на добре разработени разследвания," според проучването в PLoS One. Авторите посочват, че учените трябва да извършват повече изпитания с по-високо качество и с повече участници в тестовете", за да се направи окончателно заключение.

Американското онкологично дружество, позовавайки се на липсата на конкретни научни данни, заяви, че ползите от терапията с вендузи може да са вследствие на ефекта на плацебо: Пациентите смятат, че това ще излекува болката им, затова мислят, че чувстват облекчение.

"Няма научна обосновка за очакваната полза за здравето от вендузите," - отбелязва д-р Тед Ганслер (Ted Gansler), стратегически директор на изследователския център по патология къмАмериканското онкологично дружество, в изявление за Mashable.

Той също така отхвърли твърденията, че вендузите могат да лекуват рак или да намаляват тумори. Според него "най-вероятната вреда за хората с рак е, че могат да изберат вендузите вместо научно обосновани лечения, които са доказали, че могат да им помогнат да живеят по-дълго и да облекчат симптомите им".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

Raditsa

11.08 2016 в 07:22