С изкуствени шестоъгълни ледени блокове ще възстановяват леда на Арктика (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 септември 2019 в 10:19 3807 0

Кредит pixabay

От началото на годината сателитни снимки показаха, че ледовете на Антарктика са се стопили до шест пъти по-малък размер от 1979 г. насам. Гренландия е изгубила 217 милиарда тона лед само за месец, на Арктичния полярен кръг бяха отбелязани рекордни температури, а Исландия изгуби първият си ледник в резултат от климатичните промени. 

Затова може би не е изненадващо, че се появяват предложения човешката намеса да спре, или дори да се възобновят топящите се ледове. Екип индонезийски проектанти, ръководен от архитекта Фарис Раджак Котахатухаха (Faris Rajak Kotahatuhaha), има амбициозното предложение да се използват подводници и изкуствени шестоъгълни ледени блокове, за възстановяване на ледниците. 

Тяхното предложение печели второ място в конкурса ASA International Design Competition, чиято цел е да събере "свежи идеи за устойчиво развитие".

Предложението на Котахатухаха и екипа му включва подводници с централен отвор, който се запълва с морска вода, когато се потопят под повърхността. Солта се извлича чрез филтър, така че да се повиши точката на замръзване на водата. След това отворът се затваря и водата замръзва по естествен път. След един месец резултатът (шестоъгълно оформен леден блок) се избутва навън.  

Формата не е избрана случайно, за да може индивидуалните блокове да се събират и формират по-големи структури, подобни на пчелни пити. 

Други идеи, обсъждани през годините, са да се поставят 10 милиона вятърно задвижвани помпи, които да изкачват студена вода към повърхността през зимата или Алпите да бъдат покрити с изкуствен сняг, произвеждан от машини. Учени са предлагали да се построят и изкуствени острови или гигантски стени, които да спират топлата вода. 

Колкото до идеята за подводниците, произвеждащи ледени шестоъгълни блокове, тя все още е далече от реалното приложение. Като за начало ще са необходими около 10 милиона подводници, за да възстановят полярните ледове за нас 40 години, смята професор Андрю Шепърд (Andrew Shepherd) от Университета в Лийдс, Великобритания. 

"Това е като да опиташ да спасиш пясъчен замък с малка кофичка, когато дойде приливът", смята Майкъл Ман (Michael Mann), професор по атмосферни науки в Щатския университет на Пенсилвания. 

Друг проблем е, че трябва по някакъв начин ледените блокове да се преместят на сушата, за да се получи разлика в морското равнище. Ако останат във водата, масата на морето няма да се промени, нито пък равнището му.

И накрая, този план не решава причината за топенето на ледовете, която са климатичните промени, предизвикани от човешката дейност и емисиите на парникови газове. 

Според страницата на Оксфорд, геоинженерството - "нарочна намеса в естествените системи на Земята в голям мащаб, като противодействие на климатичните промени" е спорна тема. Според някои това е единственият начин да се предотврати екологична катастрофа. Други смятат, че не просто не е реалистично, но може да предизвика много нови проблеми и вниманието да се отвлече от непосредствената нужда да се намалят въглеродните емисии. 

Проекти като този на Котахатухаха изглеждат непостижими в момента, но може да се окажат възможност в бъдещето, както Шепърд смята, това е "интересно инженерно решение".

Източник: IFLScience - This Proposal To Refreeze The Arctic Involves Submarines And Hexagon-Shaped Icebergs

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !