30 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Съвместни проекти и научен обмен договориха Русенският университет и Селскостопанска академия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 юли 2016 в 10:00 16560
Снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев" проф. д-р Велизара Пенчева подписа Рамков договор за двустранно сътрудничество с председателя на Селскостопанска академия (ССА) -София - проф. д-р Тотка Трифонова.

На церемонията присъстваха председателят на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев и заместник-ректорите на университета, а от страна на ССА бяха проф. д-р Светла Русева – директор на Института по почвознание и агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров", директорът на Института по земеделие и почвознание „Образцов чифлик" – Русе, доц. д-р Галина Дякова, проф. дсн Тодор Кертиков – член на ССА и на Института по фуражни култури в Плевен.

Подписаният днес документ определя параметрите на сътрудничество между Русенския университет и Селскостопанска академия с цел повишаване качеството на научноизследователската и приложна дейност и на обучението, свързани с развитието на високотехнологично и конкурентно земеделие.

"Изключително силно разчитаме на сътрудничеството си със Селскостопанска академия в областта на научните изследвания и обучението на докторанти", каза ректорът на Русенския университет, и даде пример за успешни проекти, реализирани от екипи на двете институции. От своя страна проф. Трифонова заяви, че подписването на споразумението е потвърждение на готовността на Селскостопанска академия за работи и да утвърждава взаимодействието си с висшите училища.

Екип от Русенския университет и Института по почвознание и агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров" – София, под ръководството на чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и проф. дтн Петър Димитров, създадоха през 2004-2015 година шест почвозащитни технологии за отглеждане на зърнено-житни култури (пшеница и царевица) на наклонен терен, както и система машини за тяхното осъществяване.

Технологиите включват в себе си няколко почвозащитни метода за борба с водната ерозия, уплътняването на почвата и загубата на почвено органично вещество, както и съответните машини за тяхното осъществяване. Тези методи и машини са патентовани и признати за изобретения от Патентното ведомство на Република България. Методите са: прорязване с ходообразуване, вертикално мулчиране и браздооразуване с прорязване и ходообразуване. При тяхното прилагане, напречно на наклона на склона, значително се ограничава водната ерозия на почвата, намалява се уплътняването и се увеличава почвеното органично вещество. От там нараства добивът на пшеница и царевица между 25 и 30%.

Шестте технологии, в които са включени тези методи, са утвърдени от Експертни съвети на Селскостопанска академия като научни продукти за масово внедряване в селското ни стопанство. Две от технологиите за минимална обработка на почвата при отглеждане на пшеница и царевица на наклонени терени са наградени и със златен медал на Международното селскостопанско изложение АГРА 2009.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.