30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създадена е пожарна аларма на принципа на пожълтяване на листата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 януари 2019 в 00:00 22230
Pexels/Max Pixel

Учените, вдъхновени от биохимичните процеси в есенните листа, създадоха нова система за ранно предупреждение при пожар.

Тя се основава на промяната на цвета на специални вещества и реагира на топлина, което й позволява да се задейства по-бързо от детекторите за дим. Описанието на разработката е публикувано в списание Advanced Functional Materials.

Повечето пожарни аларми регистрират на повишаване на температурата или дим в помещението. Правилното функциониране на такива системи позволява да се спасят човешки животи и да започне навреме гасенето, благодарение на което може да се ограничат щетите. В момента и най-добрата видеосигнализация, която намира най-малката следа от пожар или дим в изображения от камерите, все пак не може да открие огнището на пожара преди началото на активното окисление, т.е. на ранен етап.

В новата работа учените използвали свойствата на веществата да променят цвета си в зависимост от температурата. Този принцип е добре известен при листата на дърветата, в които през есента зеленият хлорофил се разпада, обагряйки листата в жълто, червено, оранжево или кафяво.

Авторите предлагат да се използват специални молекули, които остават стабилни до 180° C, което е значително по-високо от температурата на околната среда, но под точката на запалване на вещества като дърво или полимери. При нагряване над 180° C, тези съединения се превръщат в термично стабилни фталоцианини и този преход се съпровожда от рязка промяна в цвета от бяло към зелено.

За да тестват идеята, учените създават система за ранно предупреждение за пожар, състояща се от видеокамера и специален софтуер, който проследява промените в цвета в реално време. Този метод се оказа значително по-ефективен от проследяване с невъоръжено око - при температура от 275° C човек забеляза промяна на цвета след 2 минути, а системата след 20 секунди. Също така разработката определя наличието на открит пламък за три секунди, т.е. - функционира на всеки етап от пожара.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.