16 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създадоха батерии, вдъхновени от витамини

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 юли 2016 в 11:00 18740
Снимка: http://mls.eku.edu

Изследователи са идентифицирали един цял нов клас на високоефективни органични молекули, вдъхновени от витамин B2, които могат безопасно да съхраняват енергия от непостоянни източници на енергия, като слънчевата и вятърната, в големи батерии.

Откритието се основава на предишна работа, в която екипът разработил поток с голям капацитет, който съхранява енергия в органични молекули, наречени хинони. Те доставят висока производителност, незапалими са и нетоксични, не корозират и са евтини, като биха могли да осигурят мащабен и икономичен начин за съхранение на енергия, пише сп. Nature.

Докато разностранните хинони показват голям потенциал за целта, учените от Харвард продължават да изследват други органични молекули в преследване на още по-добра производителност. Те обаче приемат, че същата гъвкавост в други органични системи е предизвикателство.

"Сега, след като разгледахме около един милион различни хинони, ние сме разработили нов клас акумулаторен електролитен материал, който разширява възможностите на това, което можем да направим", казва водещият автор на изследването Кайхианг Лин (Kaixiang Lin), цитиран от Business standart.

В настоящото изследване екипът намерил вдъхновение във витамин B2, който помага за усвояването на енергията от храната в организма.

Основната разлика между B2 и хиноните са азотните атоми, вместо кислородни такива, които участват в събирането и отдаването на електрони.

"Само с няколко щипки към оригиналната B2 молекула, тази нова група от молекули става добър кандидат за създаването на алкални батерии“, обяснява Майкъл Дж. Азиз (Michael J. Aziz) от Училището по инженерство и приложни науки „Джон А. Полсън“ към Харвардския университет.

"Те имат висока стабилност и разтворимост и осигуряват високо напрежение в батерията, както и голям капацитет за съхранение. Тъй като витамините са изключително лесни за изработка, тази молекула може да бъде произведена в голям мащаб на много ниска цена", отбелязва Азиз.

Екипът ще продължи да проучва хиноните, както и тази нова вселена от молекули, в преследване на високоефективните, дълготрайни и евтини батерии.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.