08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Сексът е в мозъка, показа проучване на гена за сексуално желание при мъжете

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 септември 2020 в 11:47 73110
Снимка: pixabay

Учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, определят гена, който регулира мъжкото либидо, което дава възможност за нови лечения при мъже с намалено или твърде високо сексуално желание.

Новите резултати са публикувани в списание Endocrinology и авторите обясняват, че ключът към мъжкото сексуално желание лежи в преобразуването на тестостерон в естроген в мозъка от ензима ароматаза. 

Генът, който кодира ароматазата, е познат като Cyp19a1 и се експресира както в мозъка, така и в тестисите. Имайки предвид, че кастрираните животни обикновено не проявяват сексуално поведение, дълго време учените смятат, че ароматазата в тестисите контролира мъжкото либидо и ролята на ензима в мозъка никога не е проучвана напълно. 

Учените създават две линии генетично модифицирани мишки, при които изобщо липсва генът Cyp19a1 и съответно няма производство на ароматаза нито в мозъка, нито в тестисите, а при другите генът липсва само в мозъчната тъкан.

Когато са поставени в клетки с женски в овулация, мъжките без ароматаза изобщо не опитват да се чифтосват с тях, докато онези, на които ензимът липсва само в мозъка, опитват чифтосване два пъти по-рядко от обикновените мишки. Тези резултати предполагат, че преобразуването на тестостерон в естроген в мозъка наистина играе роля в регулирането на сексуалното желание. 

Авторът на изследването Сердар Булун (Serdar Bulun) коментира това наблюдение:

"За пръв път показахме, че превръщането на тестостерон в естроген в мозъка е критично, за да се поддържа пълната сексуална активност на мъжките. Ароматазата води този процес".

Учените твърдят, че това изследване може да помогне за провеждането на нови целеви терапии при мъже с необичайно ниско или твърде високо сексуално желание. 

Настоящите лечения на разстройства на сексуалното желание влияят на производството на ароматаза в цялото тяло, но са свързани с многобройни странични ефекти. Учените смятат, че прицелвайки се само в ароматазната активност в мозъка, тези нежелани ефекти могат да бъдат елиминирани. 

Източник: IFLScience - Scientists Have Pinpointed The Gene That Regulates Sexual Desire In Men


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.