01 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Смъртните случаи на черноморските делфинчета са заради морбили

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 юли 2017 в 14:20 42650
Едно от мъртвите делфинчета на плажа Корал , 08.08.2015 г. Снимка: Атанас Русев

През пролетта на тази година стана ясно, че зачестилите смъртни случаи на малки делфинчета по нашето черноморие се дължат на заразно заболяване – морбили.

Констатацията е на италиански учен, който е извършил аутопсия и изследвания. Това съобщи Ивелина Василева, бивш министър на МОСВ и настоящ депутат от ГЕРБ.

В рамките на парламентарния контрол Василева внесе въпрос на 30 юни т.г. до министъра на околната среда и водите Нено Димов, в който освен съобщение за заключенията на италианскя специалист, се иска актуална информация за ситуацията през тази година.

Ето съдържанието на питането на депутатката:

Трите вида черноморски делфини - афала, муткур и обикновен делфин са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Съгласно законодателството е забранено тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, а вземането на намерени мъртви екземпляри е позволено само по процедура, утвърдена от компетентния орган.

През последните няколко години се регистрира увеличаване на броя на откритите мъртви делфини по крайбрежието. Това предизвика сериозно притеснение сред обществото и поради липса на потвърдено научно мнение, бяха лансирани различии предполагаеми причини. От страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) бяха предприети редица инициативи, свързани с повишаване информираността за оказване на помощ на бедстващи китоподобни, както и с цел координиране на контрола и съгласуване на действията на всички органи, конто имат отношение към проблема.

За да бъдат установени причините за увеличената смъртност, Министерството на околната среда и водите се ангажира да намери подходящи тела за изследване и организира аутопсията. По покана на МОСВ и по препоръка на АКОБАМС за целта беше ангажиран италиански учен от университета в Падуа. В резултат от взетите проби и последващи лаборатории анализи в Италия, през пролетта тази година стана ясно, че причина за смъртността на морските бозайници е заразно заболяване - морбили.

Уважаеми господин министър, моля в тази връзка да представите подробности от заключенията на италианския специалист, както и актуална информация за ситуацията през тази година.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.