02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Смениха името на Алфа Кентавър

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 декември 2016 в 10:00 69590

Международният Астрономически Съюз (International Astronomical Union – IAU) преди време влезе в ролята си на злодей като понижи Плутон от планета на планета-джудже. Сега отново е на път да разедини астрономическата общност, съобщават от astronomy.com.


Довиждане Алфа Кентавър (Alpha Centauri), здравей Ригел Кентаврус (Rigil Kentaurus)!


Решението е било обявено на 24 ноември тази година, когато САЩ празнуваха Денят на благодарността. IAU даде официални наименования на 277 звезди, като така Вега стана официално Вега, Мицар официално Мицар, Алдебаран – Алдебаран и Алфа Кентавър си върна древното име.


Преименоването може да внесе лека неяснота в системата на Ригел Кентаврус, където е Проксима Кентавър, но според IAU системата в момента е съставена от звездите Ригел Кентаврус А и В и Проксима Кентавър.


За много от дългогодишните астрономи (любители и професионални) направената промяна не е проблем, тъй като арабските астрономи още в древността наричат звездата Rijl Qanṭūris, което грубо се превежда като „копитото на Кентавъра“ и името е познато в астрономическите среди от години. Сега просто звездата официално бе наименована така.


Всъщност смяната не води до драматични проблеми и недоразумения, защото хората могат да продължат да си я наричат Алфа от Кентавър (понякога известна като Алфа

Центавър), но някои звездни карти могат да се променят, за да са в съответствие на решението на IAU. А може и да се използва варианта: Ригел Кентаврус (известна като Алфа Кентавър).

Алфа Кентавър или не звездата си остава на-близката до нас система, а Проксима Кентавър все така е домакин на най-близката до нас екзопланета. Просто трябва да намерим начин да стигнем до там.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.