SpaceX успешно изстреля капсулата Dragon за трети път в полет до МКС (видео)

Още един красив старт и кацане за SpaceX

Ваня Милева Последна промяна на 05 декември 2019 в 19:58 7238 0

Brady Kenniston@TheFavoritist/ Twitter

Отложеният от вчера старт на SpaceX се състоя днес, 5 декември 2019 г. в 12:29 ч. EST (19:29 българско време). Ракетата Falcon 9 (новата модификация 1059) излетя от площадка SLC-40 на Кейп Канаверал, заедно с космическия кораб Dragon, носещ научна апаратура и провизии за Международната космическа станция.

Преди това Dragon е бил използван два пъти в мисии CRS-4 и CRS-11.

За SpaceX това е деветнадесетата си мисия за доставки за Международната космическа станция (МКС) от името на НАСА. Falcon 9 изнесе товарната капсула Dragon, носеща около 2.4 тона полезен товар, предназначен за МКС.

За товарния кораб Dragon всъщност това е третото изстрелване - пътувал два пъти до МКС преди това - първо през 2014 г., а след това и през 2017 г. И двата пъти след завръщането си е бил изваждан от Атлантическия океан и ремонтиран от SpaceX, за да лети отново.

SpaceX проектира възможно най-голяма част от своята система за изстрелване на космически кораби за многократно използване, а космическият апарат Dragon, който се връща от МКС, натоварен с товар, изпратен обратно от астронавтите, живеещи и работещи на космическата станция, е идеален кандидат за повторно използване.

SpaceX също така запази и първата степен на чисто новия си Falcon 9, използвана при това изстрелване, кацайки елегантно на своята плаваща платформа в Атлантическия океан.

След това капсулата Dragon ще се отправи към Космическата станция, където ще пристигне в неделя. Той ще се свърже със станцията с помощта на роботизираната ръка Canadarm2 и след като ще прекара около четири седмици на станцията, докато се разтовари и след това натовари обратно с 1700 кг товар, който включва резултатите от експериментите, проведени на станцията, които изследователите на земята ще проучат допълнително.

Полезните товари, които се доставят в тази мисия, включват редица експерименти, като оборудване за приготвяне на бира, изпратено от Budweiser, и актуализирана версия на CIMON - робот астронавт с изкуствен интелект.

Източник: SpaceX successfully launches re-used Dragon cargo capsule for its third trip to the Space Station

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !