Спирането на емисиите на CO2 няма да спре глобалното затопляне

Ваня Милева Последна промяна на 13 ноември 2020 в 14:29 6291 1

Кредит: Stanford University

Дори ако още утре човечеството спре да отделя парникови газове в атмосферата, Земята ще продължи да се загрява. Нужно е много време, за да се усети положителен ефект върху климата.

Това твърдят двама норвежки изследователи в статия, публикувана в списание Nature Scientific Reports.

Някои световни климатолози не са съгласни с прогнозите на новото проучване, но авторите на работата подчертават, че ситуацията във всеки случай ще се влошава всяка година, ако нищо не се направи.

Авторите на проучването смятат, че глобалното затопляне се случва вече заради естествени процеси, които хората трудно ще спрат.

„Според нашите модели човечеството е прекрачило границата, от която няма връщане“, коментира водещият автор Йорген Рандерс (Jorgen Randers). „Ако искаме да спрем процеса на затопление, трябва да направим нещо допълнително, например да изтеглим CO2 от атмосферата и да го „заровим“ под земята, а също така да направим повърхността на планетата по-светла“.

Рандерс и Улрих Голуке (Ulrich Goluke) прогнозират изменението на климата до 2500 по два сценария: незабавно спиране на емисиите и постепенно намаляване на газовете, загряващи планетата до 2100 г. (каквато е целта на Парижкото споразумение).

Ако се изпълни целта на Парижкото споразумение за постепенно намаляване на емисиите, до 2500, температурите на Земята ще бъдат с 3° C над прединдустриалните нива, а водното ниво на океана ще се повиши с 3 метра.

Според сценария, при който емисиите CO2 спират внезапно изцяло, планетата ще продължи да се затопля през следващите 50 години и температурите на Земята ще се повишат средно с 3 ° C над нивата отпреди индустриалната епоха. След това Земята бавно ще започне да се охлажда. Но дори и в тази ситуация, няма нищо оптимистично. Климатичният модел показва, че от 2150 г. планетата ще започне да се затопля отново през следващите 350 години, а морското равнище ще се повиши с 2.5 метра в 2500-та година в сравнение с 1850 г.

Емисии на парникови газове, причинени от човека (a), глобална средна повърхностна температура (c), повишаване на морското равнище (e) и кумулативно отделяне на въглерод от пермафроста (g) в два сценария от 1900 до 2500. Показани са също концентрацията в атмосферата на CO2 (b), CH4 (d), H2O (f) и повърхностното албедо (h). Плътните черни криви показват сценарий 1, при който антропогенните емисии парникови газове се премахват до 2100 г. Кривите с черни точки показват сценарий 2, при който антропогенните емисии на парникови газове са намалени до нула през 2020 г. И в двата случая глобалната температура продължава да се повишава в продължение на стотици години след като са прекратени всички антропогенни емисии. Кредит: Scientific Reports, DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-75481-z

Авторите твърдят, че подобни прогнози са доста вероятни, тъй като причините за изменението на климата са започнали процес, наречен „цикъл на положителна обратна връзка“, което означава, че е много трудно да се спре.

Сред основните причини, които не ни позволяват да обърнем тенденцията на глобално затопляне, са:

  1. намаляване на албедото на Земята поради намаляване на площите, покрити с лед;
  2. увеличаване на съдържанието на водна пара в атмосферата, свързано с повишаване на температурите;
  3. увеличаване на съдържанието на парникови газове в атмосферата поради въглеродните емисии при време на топенето на вечно замръзналите почви или пермафрост.

Според проучването тези процеси са започнали през 50-те години, а през 60-те и 70-те години е премината границата,  от която няма връщане.

Справка: An earth system model shows self-sustained melting of permafrost even if all man-made GHG emissions stop in 2020
Jorgen Randers & Ulrich Goluke
Scientific Reports volume 10, Article number: 18456 (2020), DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-020-75481-z

Източник: Climate change: Ending greenhouse gas emissions may not stop global warming, EurekaAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

1

stanimir_13

14.11 2020 в 06:43

Тогава да продължаваме купона!