Странен ефект върху полета на пчелите, когато летят над огледало

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2022 в 00:01 22493 0

Колаж на НаукаOFFNews

През 1963 г. австрийският ентомолог на име Херберт Херан и немският поведенчески учен Мартин Линдауер забелязват нещо странно в начина, по който медоносните пчели се движат във въздуха. Група пчели, обучена да прелитат над езеро, успяват да стигнат до другата страна само ако на повърхността на водата има вълни. Ако езерото е гладко като огледало, насекомите внезапно губят височина, докато не се сблъскат с огледалната водна повърхност.

По това време учените решават, че пчелите използват визуални знаци, за да се ориентират по време на полет, а но проучване, наскоро публикувано в Biology Letters, сега дава нов поглед върху стратегиите на летене на тези талантливи малки аеронавти.

Възпроизвеждайки експеримента от 1963 г., изследователите показват, че медоносните пчели наблюдават скоростта на земята под тях, за да регулират височината си по време на полет.

Експериментите се провеждат в дълъг 220 сантиметра правоъгълен тунел, поставен на открито, с огледала на тавана и пода.

Когато всички огледала са покрити, пчелите обикновено прелитат от едната страна на тунела към сладката примамка от другата страна, като поддържат почти постоянна височина.

Когато е открито огледалото на тавана, което визуакно удвоява височината на тунела, пчелите отново лесно го прекосяват.

Но когато подът е огледало, правейки земята да изглежда двойно по-далеч, започват катастрофите. Пчелите сякаш започнат да летят нормално, но след около 40 сантиметра полет, височината на полета им започва да пада, докато насекомите не се сблъскат със стъкленото дъно.

Когато и таванът, и подът са огледала, създавайки паралелна двойка безкрайни стени, пчелите започват да губят височина, след само около осем сантиметра полет, като скоро след това се удрят в земята.

Констатациите са много подобни на пространствената дезориентация, която понякога засяга хората пилоти. Когато летците не могат да се ориентират за скоростта си спрямо земята, те се борят да запазят височината си.

По време на „смъртоносната спирала“ човешките сетива могат да измамят неопитен пилот да си помисли, че все още е на достатъчна височина. Ето защо инструментите на самолета са толкова важни. Те помагат на летците да преодолеят пространствените илюзии и да запазват височината на самолета, дори когато няма детайли или сянка на земята или водата отдолу.

 „Гробищната" (Graveyard spiral) или „смъртоносната спирала“ най-често се случва през нощта или при лоши метеорологични условия, когато няма хоризонт, който да осигури визуална корекция за подвеждащи сигнали от вътрешното ухо. Смъртоносните спирали са резултат от няколко сензорни илюзии в авиацията, които могат да възникнат в реални или симулирани условия, когато пилотът изпитва пространствена дезориентация и губи представа за позицията на самолета. Кредит: Wikimedia Commons

За съжаление пчелите не разполагат с такава апаратура, която да им помогне. Дори когато има огледален под само във втората половина на тунела, стабилният им полет от първата половина внезапно се прекъсва от драматичен срив.

„Интересно е, че нашият тунел с двойно огледало ни позволи да се доближим до условията на полет под открито небе над спокойна водна повърхност, както е в експеримента на Херан и Линдауер“, пишат авторите на новото проучване.

"Нашите резултати са съгласуват с техните, доколкото пчелите губят надморска височина при липса на вентрален оптичен поток."

Накратко, изглежда, че пчелите използват визуални знаци на земята, за да поддържат своята надморска височина, за разлика от визуалните знаци в небето.

Когато земята вече не дава на насекомите правилен ориентир, изследователите смятат, че те се спускат по-ниска височина, за да видят дали могат да възвърнат този „вентрален оптичен поток“.

Мислейки, че са по-далеч, отколкото са, те в крайна сметка се блъскват със земята.

Ако пчелите в експеримента бяха получили по-широко зрително поле, те вероятно биха могли да използват други знаци около тях, за да си помогнат за поддържането на височината на полета. Но когато летят над голямо, неподвижно езеро или затворен тунел, има малко алтернативи, които насекомите могат да използват, за да преценят надморската си височина.

Интересно е, че подобен експеримент установи, че плодовите мухи не използват вентрален оптичен поток, за да контролират надморската си височина. Следователно различните видове могат да използват различни подходи, за да поддържат своя полет.

На хората често се казва, когато са на голяма височина, да не гледат надолу, заради страха, че ще паднат. Но ако една пчела следва същите инструкции, нейното падане би било неизбежно.

Справка: Floor and ceiling mirror configurations to study altitude control in honeybees
Julien R. Serres, Antoine H. P. Morice, Constance Blary, Romain Miot, Gilles Montagne and Franck Ruffier
Biology Letters, Published:23 March 2022 https://doi.org/10.1098/rsbl.2021.0534 

Източник: There's a Really Weird Effect When Honeybees Fly Over a Mirror
CARLY CASSELLA, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !