Странни парчета стъкло в пустинята Атакама може да са заради древна експлодирала комета

Силната топлина и ветровете от древна комета може да са превънали пясъка в стъкло

Ваня Милева Последна промяна на 05 ноември 2021 в 00:01 11410 0

Пустинята Атакама. Кредит: Pxfuel

Загадъчни парчета усукано стъкло, разпръснати из пустинята Атакама в Чили, може да са образувани заради голяма комета, експлодирала в земната атмосфера преди около 12 000 години според ново проучване.

Древната експлозия, която всъщност може да е била множество последователни експлозии, би предизвикала интензивни ветрове, силни като торнадо, и адска топлина, изгаряща пустинния пясък, превръщайки го в силикатно стъкло или твърдо вещество, което съдържа силиций и кислород в определена структура.

Въпреки че изследователите за първи път откриват тези стъклени отлагания преди около десетилетие, произходът им остава загадка. Силикатните стъкла, някои тъмнозелени и други черни, се срещат на концентрирани петна в дълъг 75 километра коридор в пустинята Атакама според прессъобщението на Университета Браун. Отделните стъклени парчета са "усукани и нагънати" с размери до 50 сантиметра в диаметър - малко по-големи от кутия за пица.

Изследователите, които първи откриват стъклата, предполагат, че идват от болид (огнени топки, които експлодират в атмосферата). Но друга група по-късно заключава, че стъклени парчета са резултат от интензивни естествени повърхностни пожари - по това време районът не е бил пустиня, имал е песъчлива почва, но също така дървета и трева.

Множество стъклени плочи са разпръснати по върховете на могили и малки плата (стрелките), както е илюстрирано в този изглед на площта на района Puquio de Nuñez (PN). Подвижните дюни между могилите/платата частично покриват вкаменена палеофлора и в някои случаи изолирани клъстери от стъкла. Части и парчета от счупена вкаменена палеофлора и камъни обикновено се срещат близо или точно под повърхността. Кредит: Schultz et al., Geology, 2021

Зоната на преден план е типичен за клъстерите от стъклени плочки, разпръснати по върха на малка могила на мястото на PN, заедно с други концентрации в далечината (стрелките). Някои клъстери и изолирани стъкла също се срещат в по-ниско разположените области, изникващи между активни пясъчни дюни. Кредит: Schultz et al., Geology, 2021

Близък изглед на напречно сечение под повърхностните стъкла (белите стрелки) на обекта Чипана разкрива силицираните палеотреви, разделени от глинен слой. Кредит: Schultz et al., Geology, 2021

Стъклените отлагания, концентрирани в групи,  се простират по 75-километров коридор източно от Пампа дел Тамаругал, плато в пустинята Атакама, северно Чили. Кредит: Brown University

Пет пустинни обекта със стъклени отлагания.

За да разберат причините, изследователи от САЩ и Чили правят химичен анализ на десетки стъклени проби, открити в пустинята. Вътре в стъклото изследователите са откриват минерали, наречени циркони, някои от които са се разложили до бадделейт, рядък минерал от циркониев оксид. Този преход от циркон към бадделейт обикновено се образува при температури, по-високи от 1670 градуса по Целзий, много по-горещо от температурата, която биха достигнали тревните пожари.

Проби от пустинното стъкло отблизо.Кредит: Schultz et al., Geology, 2021

Изследователите също така откриват минерали в стъклата, които преди са били откривани само в метеорити и други скали, произхождащи от космоса.Някои от минералите, като кубанит и троилит, са подобни на минералите, открити в проби от комета, наречена Wild 2, събрана от мисията на НАСА Stardust.

Нещо повече, странните, усукани форми на стъклата също сочат към интензивна топлина и ветрове, които биха били предизвикани от такава експлозия на комета. Изследователите стигат до заключението, че тези стъкла вероятно са резултат от комета, подобна на Wild 2.

Извънземни минерали в стъклото. Кредит: Schultz et al., Geology, 2021

„За първи път имаме ясни доказателства за стъклени парчета на Земята, създадени от термичното излъчване и ветровете от огнено кълбо, експлодиращо над земната повърхност“, коментира водещият автор Питър Шулц (Peter Schultz), почетен професор в катедрата по науки за Земята, планетарни науки и околна среда на Университета Браун. "За да има толкова драматичен ефект върху толкова голяма площ, това е било наистина мощна експлозия".

Изследователите изчисляват, че експлозията е станала преди около 12 000 години, но се надяват, че по-нататъшните проучвания ще помогнат да се определи датата и размерът на кометата с по-голяма точност.

„Твърде рано е да се каже дали е имало причинно-следствена връзка или не, но това, което можем да кажем е, че това събитие се е случило приблизително по същото време, когато смятаме, че е изчезнала мегафауната, което е интригуващо“, смята Шулц. „Също така има вероятност на това да са станали свидетели ранните жители, току-що са пристигнали в региона. Било е истинско шоу“.

Справка: Widespread glasses generated by cometary fireballs during the late Pleistocene in the Atacama Desert, Chile
Peter H. Schultz; R. Scott Harris; Sebastián Perroud; Nicolas Blanco; Andrew J. Tomlinson
Geology (2021)
https://doi.org/10.1130/G49426.1

Източници:

Mysterious glass in the Atacama Desert may be from an ancient exploding comet
Yasemin Saplakoglu, Live Science.

Mysterious Shards of Glass Are Strewn Across Miles of Desert, And We Finally Know Why
PETER DOCKRILL, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !