Странно: Гравитацията може да е причината за синдрома на раздразнените черва

Ваня Милева Последна промяна на 15 декември 2022 в 00:01 2029 0

Някои се радват, други стискат със зъби. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Гравитацията може да е причина за най-често срещаното стомашно-чревно разстройство - синдрома на раздразнените черва (СДЧ). Тази хипотеза обединява няколко противоположни теории, обясняващи основната причина на това състояние, и е представена от ново проучване, проведено от медицинския център "Сидарс-Синай".

Според автора на хипотезата д-р Бренън Шпигел (Brennan Spiegel) от медицинския център "Сидарс-Синай", СДЧ и много други състояния може да са резултат от неспособността на организма да управлява гравитацията.

"Откакто има живот на Земята, от най-ранните организми до Хомо сапиенс, гравитацията неумолимо е оформяла всичко на планетата", отбелязва Шпигел. "Телата ни се влияят от гравитацията от момента на раждането ни до деня на смъртта ни. Това е толкова фундаментална сила, че рядко забелязваме нейното постоянно влияние върху здравето ни".

Хипотезата, публикувана в American Journal of Gastroenterology, описва как червата, гръбначният стълб, сърцето, нервите и мозъкът са еволюирали, за да се справят с гравитацията.

"Системите на тялото ни постоянно са дърпани надолу", посочва Шпигел. "Ако тези системи не могат да се справят с гравитационното привличане, това може да доведе до проблеми като болка, спазми, замайване, изпотяване, учестено сърцебиене и проблеми с гърба - всички симптоми, наблюдавани при СРЧ. Това може дори да допринесе за свръхрастеж на бактерии в червата - проблем, който също е свързан с СРЧ."

Механизмът, който стои в основата на СРЧ, озадачава изследователите, откакто е описан за първи път преди повече от век. Въпреки че разстройството засяга до 10 % от населението на света, специалистите все още не са сигурни как точно или защо се развива.

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва ("СРЧ") е съвкупност от симптоми, които се проявяват едновременно, включително повтаряща се болка в корема и промени в движенията на червата, които могат да се изразяват в диария, запек или и двете. При СРЧ тези симптоми са без видими признаци на увреждане или заболяване на храносмилателния тракт.

Съществуват обаче няколко противоположни теории, които обясняват клиничните му характеристики. Една от тях е, че СРЧ е разстройство на взаимодействието между червата и мозъка; доказателствата показват, че невромодулаторите и поведенческите терапии са ефективни. Друга теория твърди, че СРЧ се дължи на аномалии в чревния микробиом, които могат да се управляват с антибиотици или диети с ниско съдържание на ферментиращи вещества.

Други хипотези предполагат, че аномалии в подвижността, свръхчувствителността на червата, нарушени нива на серотонин или нерегулирана автономна нервна система са причина за СРЧ.

"Има толкова разнообразни обяснения, че се запитах дали всички те могат да бъдат едновременно верни", разказва Шпигел. "Като се замислих за всяка теория - от тези, свързани с подвижността, през бактериите, до невропсихологията на СРЧ, осъзнах, че всички те могат да сочат към гравитацията като обединяващ фактор. Без съмнение, в началото това изглеждаше доста странно, но когато развих идеята и я представих на колегите си, тя започна да придобива смисъл."

Гравитацията може да притиска гръбначния стълб и да намали гъвкавостта на човека. Тя може също така да доведе до изместване на органите надолу, като ги отдалечи от правилната им позиция. Съдържанието на коремната кухина е тежко, като чувал с картофи, който сме обречени да носим цял живот, обяснява Шпигел.

"Тялото е еволюирало, за да издигне този товар с набор от поддържащи структури. Ако тези системи се провалят, тогава могат да се появят симптоми на СРЧ заедно с мускулно-скелетни проблеми", разказва Шпигел.

Някои хора имат тела, които са по-способни да понесат натоварването, отколкото други. Например някои имат "еластични" системи за окачване, които карат червата да се спускат надолу. Други имат проблеми с гръбначния стълб, които причиняват провисване на диафрагмата или увисване на корема, което води до притискането на абдоминалната област.

Тези фактори могат да предизвикат проблеми с моториката или свръхрастеж на бактерии в червата. Това може да помогне да се обясни защо физиотерапията и физическите упражнения са ефективни при СРЧ, тъй като тези интервенции укрепват поддържащите системи.

Хипотезата за гравитацията обаче излиза извън рамките на червата.

"Нашата нервна система също е еволюирала в свят на гравитация и това може да обясни защо много хора усещат в корема си "пеперуди", когато са тревожни", отбелязва Шпигел. "Любопитно е, че тези "чревни пеперуди" се появяват и при падане към Земята, например при спускане на влакче в увеселителен парк или в турбуленция в самолет. Нервите в червата са като древен детектор на силата на гравитацията, който ни предупреждава, когато преживяваме - или сме на път да преживеем - опасно падане. Това е само хипотеза, но хората с СДЧ може да са склонни да предвиждат прекомерно заплахи от силата на гравитацията, които никога не се случват."

Някои хора са по-устойчиви на силата на гравитацията от други. Например някои хора се смеят, докато влакчето се спуска в увеселителен парк, докато други стискат зъби и стенат. Първите се забавляват, а вторите се чувстват застрашени, което разкрива спектъра на това, което Шпигел нарича "чувствителност към силата на гравитацията" (G-force vigilance).

Друг фактор, който може да играе роля, е серотонинът - невротрансмитер, който може да е еволюирал отчасти, за да управлява влиянието на гравитацията върху различните системи на тялото. Серотонинът е необходим за повишаване на настроението, както в преносен, така и в буквален смисъл, отбелязва Шпигел. Без него хората също така не биха могли да се изправят, да поддържат равновесие, да циркулират кръвта или да изпомпват чревното съдържание срещу гравитацията.

"Нарушеното регулиране на серотонина може да е форма на нестравяне с гравитацията", казва Шпигел. "Когато биологията на серотонина е нарушена, хората могат да развият СРЧ, тревожност, депресия, фибромиалгия и хронична умора. Това може да са форми на непоносимост към гравитацията."

Необходими са допълнителни изследвания, за да се провери този подход и възможните лечения.

"Тази хипотеза е много провокативна, но най-хубавото е, че може да бъде проверена", коменмтира д-р Шели Лу (Shelly Lu), председател на Женската гилдия по гастроентерология и директор на Отдела по храносмилателни и чернодробни заболявания в "Сидарс-Синай". "Ако се докаже, че е вярно, това ще е сериозна промяна в начина, по който мислим за СРЧ, а вероятно и за лечението."

Справка: “Gravity and the Gut: A Hypothesis of Irritable Bowel Syndrome by Spiegel, Brennan MD, MSHS, FACG, 1 December 2022, The American Journal of Gastroenterology.
DOI: 10.14309/ajg.0000000000002066

Източник: Mind-Blowing New Hypothesis: Gravity May Cause Irritable Bowel Syndrome
Cedars-Sinai Medical Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !