28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Стремежът на ЦРУ да хване Осама Бин Ладен доведе до провал на ваксинациите в Пакистан

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 май 2021 в 11:40 25490
Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Нова статия в списанието на Европейската икономическа асоциация, публикувана от Oxford University Press, показва, че недоверието, породено от ръководената от ЦРУ ваксинационна кампания през 2011 г., предназначена да хване Осама Бин Ладен, е довело до значителен спад в процента на ваксинация в Пакистан.

Използвайки местен лекар, Централната разузнавателна организация на САЩ планира имунизационен план в Пакистан, за да получи проби от ДНК на деца, живеещи в Аботабад, където американските власти подозираха, че се крие Бин Ладен, за да получат доказателство за местонахождението му (защото наличието на близките роднини биха могли да бъдат индикация за присъствието на Бин Ладен). Без съгласието на пакистанските здравни власти, лекарят започва да прилага ваксини срещу хепатит В на деца в Аботабад. The Guardian публикува статия, разкриваща проекта за ваксинация малко след като звено за специални операции на САЩ убива Бин Ладен на 2 май 2011 г.

Още преди тази кампания екстремистки групи в Пакистан работят за дискредитиране на официалната медицина и ваксините. Чрез дискредитиране на такива услуги (които се предоставят от държавата) екстремистките групи могат да повишат доверието към опозиционни групи като талибаните.

Талибаните увеличават пропагандата срещу ваксините след публикуването на статията на Guardian. По-специално талибаните издават няколко религиозни указа, свързващи кампаниите за ваксинация с шпионските дейности на ЦРУ и по-късно тероризират хората, заети с ваксинацията.

Използвайки данни за социалния и жизнения стандарт в Пакистан за деца, родени между януари 2010 г. и юли 2012 г., изследователите са проучват ефектите от разкриването на тази ваксинация върху степента, в която децата в Пакистан са получавали ваксини срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш, или морбили. Техните оценки показват, че процентът на ваксинация е намалял с 23% - 39% в области с по-високи нива на електорална подкрепа за алианс от партии, подкрепящи политически екстремизъм в сравнение с области с по-ниско ниво на електорална подкрепа за такива групи. Това изследване също така разкри, че спадът в процентите на ваксинация при момичетата е по-голям от спада в процента на ваксинация при момчетата.

„Емпиричните доказателства подчертават, че събитията, които поставят под съмнение почтеността на здравните работници или ваксините, могат да имат тежки последици“, коментира Андреас Стегман (Andreas Stegmann), един от авторите на статията. „Това изглежда особено актуално днес, когато приемане на новите ваксини срещу Covid-19 от обществото е от решаващо значение за справяне с пандемията.“

Справка:

“In Vaccines We Trust? The Effects of the CIA’s Vaccine Ruse on Immunization in Pakistan” by Monica Martinez-Bravo and Andreas Stegmann, 11 May 2021, Journal of the European Economic Association.
DOI: 10.1093/jeea/jvab018

Източник: CIA’s Misleading Inoculation Drive to Catch Osama Bin Laden Led to Vaccine Decline in Pakistan, scitechdaily


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.