Светът "оглуша" от най-големия срив в историята на Facebook

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 март 2019 в 02:18 5468 0

Facebook пострада от най-тежките прекъсвания в своята история, като ключови услуги останаха недостъпни за потребителите в световен мащаб на 13 март от 18:00 часа българско време.

Последният път, когато Facebook имаше такъв срив, бе през 2008 г., когато сайтът имаше 150 милиона потребители - в сравнение с около 2,3 милиарда потребители днес.

Бяха засегнати основният продукт на Facebook, неговите две приложения за съобщения и Instagram, който също е собственост на Facebook. Картата за прекъсванията показва, че проблемът е глобален - DownDetector следи публикациите в други социални мрежи, за да събере информация от потребителите за загуба на услуга на друго място.

Причината за прекъсването все още не е оповестена официално.

Facebook трябваше да се обърне към своя съперник Twitter, за да обясни, че неговата група от изключително популярни приложения имат затруднения. Хаштайгът #FacebookDown и #InstagramDown бяха особено популярни в Twitter.

"Наясно сме, че някои хора в момента имат проблеми с достъпа до семейството приложения на Facebook. Работим за разрешаване на проблема възможно най-скоро", съобщи Facebook.

Според downdetector.com пикът е над 12 000 съобщения за проблеми от снощи.

В момента проблемите се преместват на изток:

В отговор на слухове, публикувани в други социални мрежи, компанията заяви, че прекъсванията не са резултат от атака на услуга, известна като DDoS (distributed denial-of-service) - вид кибер-атака, която представлява наводняване на целева услуга с изключително големи обеми трафик.

Радж Матаи (Raj Mathai) от NBC съобщава в Twitter, позовавайки се на вътрешен източник, че сривът на Facebook и Instagram е поради проблеми с базата данни. #FB базата данни е „претоварена”. ”Бързаме, за да включим нови машини, докато други отпадат. Повечето [проблеми] са разрешени ... но отнема време.”

Прекъсването се случва на фона на криминално разследване, провеждано от федерални прокурори, на сделките с данни на Facebook, направени с големи технологични компании, съобщи вчера The New York Times .

Според Times голямото жури в Ню Йорк провежда разследването и прилага записи от "поне две" големи компании, които правят смартфони. Компаниите сключват сделки с Facebook за достъп до потребителски данни като списъци с приятели и информация за контакти, без изричното съгласие на потребителите.

Елизабет Уорън, която се надява да бъде кандидат на Демократическата партия на следващите президентски избори в САЩ, заяви за The New York Times: "Трябва да спрем това поколение от големи технологични компании да разпростират политическата си власт, за да оформят правилата в тяхна полза и да увеличават икономическа си мощ като унищожават или купуват всеки потенциален конкурент".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !