ЦЕРН пусна официално Големия адронен колайдер след 2 години престой

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 април 2015 в 18:20 3915 0

Кредит breakingnews.ie

Големият адронен колайдер (LHC) отново започна работа след две години на технически изследвания, съобщи Фредерик Бордри (Frédérick Bordry), директор на ЦЕРН по ускорителните технологии, на сайта на ЦЕРН

"Да, това е официално. Пуснахме два снопа [частици]. Те вече два часа работят на ниско енергийно ниво. Сега разполагаме с два месеца, за да увеличаваме тяхната енергия и да проведем първия сблъсък [на частици] с мощност 13 TeV", - заяви той.

Големият адронен колайдер спря работата си през 2013 г. за планирана поддръжка след три години усилена работа. В ускорителя са подменени 18 от 1232-те свръхпроводящи биполярни магнити, които направляват, регулират посоката и концентрират сноповете частици в ускорителя.

Останалите магнитите са снабдени с подобрена система за защита. Новата система ще помогне да се подобри контрола на разсейването на енергията, за да се избегнат повреди на ускорителя. Подобрена е и криогенната система на LHC, позволяваща на магнитите да работят при ниски температури.

Обновеният колайдер ще работи три години до следващата техническо пауза за проверка на оборудването.

Големият адронен колайдер е построен от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), с участието на физици от много страни. Той се намира на границата на Швейцария и Франция. В своята 27-километров пръстен се сблъскат снопове протони, ускорени до почти скоростта на светлината.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !