05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Цветна карта показва Церера още по-загадъчна

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 април 2015 в 12:08 62100
Снимка: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Мистериозните бели петна открити от сондата Dawn по повърхността на Церера с приближаването й към планетата-джудже, стават още по-загадъчни, след публикуването на пълноцветна геоложка карта, съобщава пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory) на НАСА.

Както се вижда на тази карта, съставена от данни, изпратени от сондата на разстояние от 45 000 км, белите петна по повърхността на Церера, еднакво ярки за конвенционалните камери, изглеждат съвсем различно в инфрачервения спектър. Интересно е, че някои от петната са видими за инфрачервените камери на сондата, докато други, по засега неизвестни причини, са невидими за тях.

Това прави произхода и естеството на тези необичайни структури още по-загадъчни за учените. Някои предполагат, че те са разкрити залежи на лед на повърхността на Церера, които са се показали в резултат на удари на микро-астероиди, други смятат, че това са своеобразни "фонтани" от лед, които се изхвърлят от повърхността на Церера в резултат на нагряването й от Слънцето.

Тези изображения от видимия и инфрачервения картографски спектрометър (VIR) на Dawn, подчертават два района на Церера, съдържащи светли петна. Първите изображения показват район, определен от учените с етикет "1", а долните изображения показват район, определен с етикет "5". Районът "5" съдържа най-ярките петна на Церера. VIR е регистрирал относителните температурни характеристики на повърхността на Церера. Предварителното изследване показва, че област "1" е по-хладна от останалата част от повърхността на Церера, а районът "5" изглежда има подобна температурата на околностите си. Снимки: NASA / JPL-Caltech / UCLA / ASI / INAF

Отговорът на този въпрос може да се получи само след няколко седмици, когато сондата Dawn след серия от маневри ще слезе на "научна" орбита, където ще може да получи по-пълни изображения на Церера.

По изчисления на Jet Propulsion Laboratory, сондата Dawn ще се установи на "научна" орбита в края на април, където ще прекара няколко седмици преди спускането й към нова, по-ниска орбита на 9 май.

Американската сонда Dawn, стартирана от НАСА в края на септември 2007 г., стана първият космически апарат, който е изпратен да проучи Веста, един от най-големите астероиди. След година напуска орбитата й и се отправя към друг астероид - Церера, най-близката до Земята планетата джудже.

Dawn успешно достигна своята цел на 6 март тази година и започва да изучава повърхността и Церера и недрата й, което ще продължи около 16 месеца. Той е първият космически апарат, с помощта на който може да се наблюдава толкова отблизо планета джудже. Проучване на тези протопланети, ще помогне на учените да разберат как са се образували планетите в ранната Слънчева система.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.