Тест за наркотици: Колко дълго остава марихуаната в косата?

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 септември 2017 в 14:14 22097 0

Кредит TheJointBlog.com

Ветеран - полицай от Ню Йорк заяви, че се е провалила на теста за употреба на марихуана, защото служителите са проверили коса от екстеншъните й, които носи, а не от собствената й коса.

Но как е попаднала марихуана в косата й и колко време може да остане там?

Полицаят от управление Ню Йорк - сержант Трейси Гитенс (Tracy Gittens) - получи положителен тест за марихуана при рутинна проверка за наркотици през януари и оттогава е в платен отпуск, съобщи New York Post. Източници на изданието сега разказват, че Гитенс твърди, че тестът за наркотици, за който е използвана проба от косата й, е положителен, защото служителите случайно са взели косми от втъканата чужда човешка коса.

"Тя не пуши марихуана и не е ясно как е възможно да е проникнала в нея", заяви полицейски източник за New York Post. "Ето защо тя си мисли, че може да е било от екстеншъните".

Гитенс е в полицейското управление в продължение на 13 години, а след като е работила в екипа, осигуряващ защитата на съпругата на кмета на Ню Йорк.

Марихуаната и много други наркотици проникват в човешката косата чрез кръвта. Дрогата се придвижва по кръвта и се свързва с фоликулите - обвивка от клетки и тъкан, която обгражда корена на косъма под кожата на главата и евентуално, в самата косата, според Quest Diagnostics, голяма компания за тестоване на наркотици в Съединените щати. Нужни са около 5 до 10 дни, за да достигне марихуаната или другите наркотици до косата.

За да тестват косата за дрога, техниците изрязват малко количество коса - около 100 до 120 косъма - колкото е възможно най-близо до кожата на главата. Те събират около 3,9 см коса, които могат да разкрият наркотиците, използвани приблизително последните 90 дни, тъй като косата на хората обикновено расте с около 1.3 см на месец, разказва Quest Diagnostics.

Работодателите използват тестването на коса за наркотици, когато искат да се направи оценка на дългосрочния модел на употребата на наркотици (за последните три месеца) на работниците и служителите си, както и при кандидатстване за работа или като част от рутинна програма за проверка за наркотици, според Quest Diagnostics. Но тестът на косата не може да покаже скорошна употреба на наркотици (в последните няколко дни) - за това работодателите използват тестове на урината, разказва Quest Diagnostics.

След колко дни може да се установи наличие на марихуана при различните тестове.

При тестването за марихуана пробите се анализират за един продукт на разграждането на тетрахидроканабинола (THC), наречен THC - карбоксилна киселина.

Много е трудно да се "излъже" теста за наркотицив косата, твърди Quest Diagnostics. Само незначително количество марихуана - 1 пикограм на милиграм (1 пикограм = 0,000 000 000 001 грама) - е достатъчен да присъства, за да се получи положителен резултат. (За сравнение, за да се получи положителен резултат за наркотици, трябва да има около 300 pg/mg метамфетамини и 500 pg/mg кодеин). Нещо повече - различните процедури за коса - включително шампоани, спрейове, гелове или обезцветяване и боядисване - обикновено оказват слаб ефект върху резултатите от теста, според изследователите на Quest Diagnostics.

Ако тестваният за наркотици носи изкуствена коса или екстеншъни, техникът, който взема пробата, трябва да гарантира, че събраните образци са собствената коса на кандидата за теста. Ако той няма коса на главата, може да се използват косми от други места, обяснява Quest.

Снимка: Green Rush Daily

Що се отнася до трайността на следите от марихуаната или други наркотици в косата, на теория те могат да останат там в продължение на години или дори столетия след смъртта на човека, според публикация от 2004 г. в списанието "Forensic Science International".

Например изследователите откриха наличието на опиати в проби от коса на викторианския поет Джон Кийтс - 167 години след смъртта му, се казва в статията. Изследователите откриват бензоелектин, метаболит на кокаина, в космите на чилийски и перуански мумии, хиляди години след заравянето им.

"Ясно е, че органичните вещества са способни да оцелеят в косата в продължение на хиляди години при благоприятни условия", се казва в доклада.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !