Тялото ни остарява на три етапа според повече от 4000 кръвни теста

Ваня Милева Последна промяна на 09 декември 2019 в 00:00 15899 0

Кредит Pxhere

От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките три пъти през нашия жизнен цикъл, показват нови изследвания -  34 години, 60 години и 78 години са ключовите прагове.

С други думи, сега имаме доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрекъснат процес, който се движи с една и съща скорост през целия ни живот.

Резултатите могат да ни помогнат да разберем повече за това как телата ни започват да се разрушават, когато остаряваме, и как специфичните заболявания, свързани с възрастта - включително болестта на Алцхаймер или сърдечно-съдовите заболявания, могат да бъдат по-добре лекувани.

Същото проучване също така предлага нов начин за надеждно прогнозиране на възрастта на хората с помощта на нивата на протеома в кръвта им. Протеомът представлява съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време. Или по-строго, това е набор от експресираните протеини в даден тип клетки или организъм, в даден период от време при дадени условия. Терминът е производен на думата "протеин" (белтък), подобен по произход на думата "геном" (съвкупността от всички гени в тялото)

„Чрез дълбоко изследване на стареещия плазмен протеом ние установихме, че съществуват вълнообразни промени в човешкия живот“, пишат изследователите в публикуваната си в Nature Medicine статия.

"Тези промени са резултат от струпването на протеини в различни модели, което се оформя окончателно с появата на три вълни на стареене."

Екипът анализира данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки нивата на около 3000 различни протеини, движещи се през биологичните системи, и прави нещо като моментна снимка на случващото се в организма на хората. Учените откриват, че 1379 от проследените протеини варират с възрастта.

Макар че нивата на протеините често остават относително постоянни, изследователите откриват, че при отчитането на протеините големи промени се наблюдават около младата възраст (възраст 34), късната средна възраст (60 години) и старостта (78 години).

Защо и как се случва това все още не е ясно, но ако протеините могат да бъдат проследени до източниците им, това може да даде възможност на лекаря ви например да ви предупреди, че черният ви дроб старее по-бързо от обикновено.

Изследването също така подчертава връзката между стареенето и кръвта, нещо, което е забелязано в предишни проучвания.

"Отдавна знаем, че измерването на определени протеини в кръвта може да даде информация за здравословното състояние на човека - липопротеините за сърдечно-съдовото здраве например", обяснява неврологът Тони Уайс-Корей (Tony Wyss-Coray) от Центъра за изследвания на болестта на Алцхаймер (ADRC) в Станфорд.

"Но не бе оценено, че толкова много различни нива на протеини - приблизително една трета от всичките, които разгледахме - се променят значително с напредването на възрастта."

Изследователите успяват да създадат система, чрез която миксът от 373 подбрани протеини в кръвта да може да се използва за точно прогнозиране на възрастта на човек в рамките на около три години или повече.

Интересното е, че когато системата греши, предсказвайки по-млада възраст, субектът обикновено е твърде здрав за своята възраст.

Друга констатация от изследването дава още доказателства за нещо, за което се подозира отдавна: мъжете и жените остаряват по различен начин. От 1379 протеина, за които е установено, че се променят с възрастта, 895 (близо две трети) са значително по-предсказващи за единия пол в сравнение с другия.

Това откритие е все още на ранен етап - изследователите отбелязват, че клинично приложение може да се очаква не по-рано от 5-10 години - и ще е нужна още много работа, за да се разбере ролята на всичките тези протеини като маркери за стареенето и дали всъщност допринасят или не за самото остаряване.

Все пак тези констатации откриват възможността един ден да получим кръвен тест, който може да измери как остаряваме - поне на клетъчно ниво.

И колкото повече знаем за остаряването, толкова повече ще можем да му противодействаме. Това би могло да ни информира за всичко - от това да знаем какво да пием и ядем, за да добавим потенциално още няколко години живот, до намирането на лечение, за да се избегнат някои от най-тежките неприятности, свързани с възрастта.

„В идеалния случай бихте искали да знаете как практически всичко, което сте взели или направили, влияе на вашата физиологична възраст“, коментира Уайс-Корей .

Справка: Undulating changes in human plasma proteome profiles across the lifespan, Benoit Lehallier et al., Nature Medicine.

Източник:

Our Bodies Age in Three Distinct Shifts, According to More Than 4,000 Blood Tests, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !