Трансплантация на кръвни стволови клетки може да рестартира имунната система при пациенти с множествена склероза

Ваня Милева Последна промяна на 14 ноември 2022 в 00:01 5089 0

Диагностицираните с МС може никога да не достигат до инвалидна количка, благодарение на ранното диагностициране и по-добрата терапия. Кредит: public domain

В България има около 10 хил. човека, диагностицирани с множествена склероза. В световен мащаб са над 2.3 милиона.

Множествената склероза (МС) е автоимунно заболяване, при което собствената имунна система на организма атакува миелиновата обвивка на нервните клетки в главния и гръбначния мозък. Заболяването води до парализа, болка и постоянна умора, наред с други симптоми.

За щастие през последните десетилетия се наблюдава голям напредък в терапиите. Проучване, проведено от Катедрата по невроимунология и изследвания на МС към Университета в Цюрих (UZH) и Катедрата по медицинска онкология и Клиниката по хематология към Университетската болница в Цюрих (USZ), вече е установило защо най-ефективната налична в момента терапия - трансплантация на стволови клетки - действа толкова добре.

Премахване на нежеланите имунни клетки

"80 процента от пациентите не страдат от заболяването в дългосрочен план или дори завинаги след автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки", заявява наскоро пенсионираният професор Роланд Мартин (Roland Martin), ръководител на изследването.

Лечението е особено подходящо за по-млади хора с агресивни форми на заболяването. Преди четири години, благодарение на високата ефективност на лечението и сегашната ниска смъртност, катедрата на Мартин заедно с клиниката USZ получават разрешение за прилагане на терапията. Това е единствената клиника в Швейцария, одобрена за това лечение.

По време на лечението няколко химиотерапии напълно унищожават имунната система на пациентите - включително подгрупата Т-клетки, които погрешно атакуват собствената им нервна система.

След това пациентите получават трансплантация на собствени кръвни стволови клетки, които са били събрани преди химиотерапията. Тялото използва тези клетки, за да изгради напълно нова имунна система без автореактивни клетки.

Систематичен анализ на имунните клетки

"Предишни проучвания показаха основните механизми на метода, но много важни детайли и въпроси оставаха открити", разказва Мартин.

Някои от неясните аспекти са били какво точно се случва след елиминирането на имунните клетки, дали някоя от тях оцелява след химиотерапията и дали автореактивните клетки наистина не се връщат.

В наскоро публикуваното проучване екипът на Мартин за първи път систематично изследва тези въпроси, като анализира имунните клетки на 27 пациенти с МС, които са получили терапия със стволови клетки в Цюрих. Анализът е направен преди, по време и до две години след лечението. Това позволи на изследователите да проследят колко бързо се възстановяват различните видове имунни клетки

Успешно възстановяване на имунната система

Изненадващо, клетките, известни като Т-клетки с памет (мемори Т-клетки), които са отговорни за това организмът да запомни патогените и да може да реагира бързо в случай на нова инфекция, са се появили отново веднага след трансплантацията.

Допълнителен анализ показва, че тези клетки не са се формирали отново, а са преживели химиотерапията. Въпреки това тези остатъци от оригиналната имунна система не представляват риск за връщане на МС: "Те са предварително увредени вследствие на химиотерапията и следователно вече не са в състояние да предизвикат автоимунна реакция", обяснява Мартин.

В месеците и годините след трансплантацията организмът постепенно пресъздава различните видове имунни клетки. Тимусната жлеза играе важна роля в този процес. Тук Т-клетките, така да се каже, се обучават и се научават да различават чуждите структури, като например вируси, от собствените на организма.

"При възрастните в тимуса е останала много малко функционираща тъкан", обяснява Мартин.

"Но след трансплантация органът сякаш възобновява функциите си и осигурява създаването на напълно нови Т-клетки, които очевидно не задействат МС и не предизвикват нейното връщане."

Необходими са допълнителни проучвания за по-широко одобрение

Тези открития са позволили на изследователите да разберат защо трансплантациите на стволови клетки обикновено са толкова успешни. Но за съжаление, отбелязва Мартин, лечението не е одобрено в много страни, тъй като липсват проучвания от фаза III.

"Проучванията във фаза III струват няколкостотин милиона евро, а фармацевтичните компании са склонни да ги провеждат само ако след това ще спечелят пари."

Не такъв е случаят с терапията със стволови клетки, тъй като използваните лекарства вече не са патентно защитени.

"Затова съм много доволен, че успяхме да получим одобрение за лечението от Федералната служба за обществено здраве и че здравните застрахователи покриват разходите", разказва Мартин.

Много страдащи от МС пациенти сега трябва да пътуват до Израел или Мексико, за да получат трансплантация.

Справка: “Dynamics of T cell repertoire renewal following autologous hematopoietic stem cell transplantation in multiple sclerosis” by Roland Martin et al. Science Translational Medicine DOI: 10.1126/scitranslmed.abq1693

Източник: Blood Stem Cell Transplant Could Reboot Immune System in Multiple Sclerosis Patients, University of Zurich, neurosciencenews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !