УВ сушилните за лак за нокти могат да причинят клетъчна смърт и причиняващи рак мутации

Ваня Милева Последна промяна на 20 януари 2023 в 00:01 6018 0

Устройствата за ултравиолетово сушене на лак за нокти, използвани за втвърдяване на гел лака за маникюр, може да представляват по-голяма опасност за здравето, отколкото се смяташе досега.

Опасностите от ултравиолетовите лъчи са добре известни, особено прекаленото излагане на слънце за тен, но учените не е изследвано досега как устройствата, използвани за гел лаковете могат да засегнат човешката кожа. И така, изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего решават да проучат тези UV машини за сушене на лак за нокти след случай на участничка в конкурс за красота, диагностицирана с рядка форма на рак на кожата.

„Мислех, че това е странно, затова започнахме да го проучваме и забелязахме редица доклади в медицински списания, които казват, че хора, които много често си правят маникюр с гел – като състезателки на конкурси и козметици – съобщават за случаи на редки ракови заболявания на пръстите, което предполага, че това може да е нещо, което причинява този вид рак“, обяснява Людмил Александров, българо-американски учен и професор по биоинженерство, както и по клетъчна и молекулярна медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего и водещ автор на проучването.

„И видяхме, че няма молекулярно разбиране за това какво правят тези устройства с човешките клетки.“

Ефектът на UV сушилнята за лак върху клетките

Людмил Александров. Кредит: ucsd.edu

Новото проучване, озаглавено „Увреждане на ДНК и соматични мутации в клетки на бозайници след облъчване със сушилня за лак за нокти“ ("DNA Damage and Somatic Mutations in Mammalian Cells After Irradiation With a Nail Polish Dryer"), публикувано в Nature Communications, показва, че машините за сушене на лак за нокти с ултравиолетови лъчи могат да причинят по-голям риск за общественото здраве, отколкото се смяташе преди.

Изследователите използват различни комбинации от човешки и миши клетки и откриват, че една 20-минутна сесия с UV сушилня за лак за нокти причинява смъртта до 30% от клетките в петриево блюдо. Междувременно около 65% до 70% от откритите клетки умират след три 20-минутни сесии.

„Видяхме много неща: първо видяхме, че ДНК се уврежда“, коментира Людмил Александров. "Видяхме също, че някои от уврежданията на ДНК не се поправят с течение на времето и наистина водят до мутации след всяко излагане на UV сушилня за лак за нокти. И накрая, видяхме, че излагането може да причини митохондриална дисфункция, която също може да доведе до допълнителни мутации. Разгледахме пациенти с рак на кожата и виждаме точно същите модели на мутации при тези пациенти, които се наблюдават в облъчените клетки."

Екипът пише в своето проучване, че експерименталните резултати и предишните доказателства сочат силно радиацията от UV сушилните за лак за нокти като потенциална причина за рак на ръцете и че те са подобни на солариумите, които могат да увеличат ранната поява на рак на кожата.

Изследователите предупреждават, че е необходимо по-дълго епидемиологично проучване, за да се каже категорично, че използването на устройства за UV сушене води до повишен риск от рак на кожата, въпреки че може да е нужно десетилетие, преди такова изследване да бъде завършено и впоследствие да информира обществеността.

Мария Зивагуи (Maria Zhivagui), постдокторант в лабораторията на Александров и първи автор на изследването, подготвя човешки клетки в блюда на Петри за излагане на устройството за втвърдяване на маникюр. Кредит: David Baillot/ UC San Diego Jacobs School of Engineering

Заслужава ли си козметичната полза риска за здравето?

Констатациите, заедно с редица по-ранни проучвания на злокачествени заболявания при пациенти, които често си правят маникюр с гел, показват, че тази естетична техника е по-рискова, отколкото се смяташе досега, съобщава Science Daily.

Резултатите от проучването обаче са ясни: хроничната употреба на тези машини за сушене на лак за нокти уврежда човешките клетки.

Дали маникюрът с гел веднъж годишно е причина за безпокойство или хората, които го правят често, трябва да се притесняват, може да се отговори само с повече изследвания за оценка на повишения риск от рак и честотата на употреба. Но с наличието на много алтернативи на тази козметична процедура, рискът може да не си струва за някои клиенти.

Въпреки че други потребителски продукти използват ултравиолетова светлина в същия спектър - включително инструмента, използван за втвърдяване на зъбни пломби и някои методи за епилация - изследователите отбелязват, че редовността на употреба, както и изцяло козметичния характер на сушилните за нокти, ги отличава - от тях можем по-лесно да се откажем.

Справка: Maria Zhivagui, Areebah Hoda, Noelia Valenzuela, Yi-Yu Yeh, Jason Dai, Yudou He, Shuvro P. Nandi, Burcak Otlu, Bennett Van Houten, Ludmil B. Alexandrov. DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nature Communications, 2023; 14 (1) DOI: 10.1038/s41467-023-35876-8

Източник: In cells, UV-emitting nail polish dryers damage DNA and cause mutations
University of California - San Diego

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !