Ужасяващи паразити, които живеят в очите, контролират мозъка на рибите (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 май 2017 в 09:40 11177 0

Кредит redorbit

Странен паразит, който живее в очните ябълки на рибите, защитава своите гостоприемници, докато са незрели, но ги кара да променят поведението си, за да бъдат умишлено изядени от птиците, когато стане време за размножаване, според изследване, публикувано онлайн в списание Behavioral Ecology and Sociobiology.

Макар да звучи като вид контрол на съзнанието, нещо, което обикновено се вижда във фантастичните филм, поведението е съвсем реално и според New Scientist, това е част от плана на паразита да гарантира собственото си оцеляване, тъй като се възпроизвежда в храносмилателния тракт на птицата, която поглъща предишния му гостоприемник, разказва RedOrbit.

Въпросният паразит се нарича очен метил или Diplostomum pseudospathaceum и по време на своя жизнен цикъл нахлува в три различни вида гостоприемници, обяснява сайтът. След това се чифтосва в рамките на храносмилателния тракт на птицата, яйцата му се отделят заедно с изпражненията на птицата. Ларвите на тези, които успеят да се излюпят във водата, след това преследват сладководните охлюви и ги заразяват.

След като заразят охлювите, паразитите растат и се размножават, а после излизат във водата и се опитват да заразят някоя риба. След като намерят своята цел, проникват през кожата на тази риба и се придвижват до очите й, където растат и контролират рибата, докато не бъде изядена и цикълът се повтаря.

Цикълът вероятно е ключова част от хранителната верига, смятат авторите.

Екип учени, ръководен от Михаил Гопко (Mikhail Gopko) от Института по екология и еволюция "Северцов" в Москва, установи през 2015 г., че рибите, когато са заразени с незрели ларви не са толкова активни плувци, както техните здрави събратя, което ги прави по-трудно забелязвани от хищниците наблизо и е по-малко вероятно да бъдат уловени от мрежа, съобщава New Scientist.

В новата публикация Гопко разказва за двете си проучвания, които показват как очните метили манипулират поведението на своя гостоприемник според възрастта си. Незрелите​ паразити "са твърде млади, за да заразят следващия гостоприемник", разказва той, така че тяхната цел е да защитят рибата, но зрелите паразити обаче са готови да се възпроизведат и за да го направят, трябва да влязат вътре в червата на птица.

Някои по-стари проучвания показват, че заразените с метила риби действат по различен начин поради нарушено зрение. Но авторите твърдят, че проблемите​ със зрението не могат да обяснят противоположните ефекти при зрели и незрели паразити.

Сега Гопко и неговите колеги са провели серия от тестове, в които те заразяват дъгова пъстърва със зрели очни метили и установяват, че заразените риби са по-активни плувци и остават по-близо до повърхността, отколкото незаразените риби. 

"Нашите резултати показват, че D. pseudospathaceum могат да променят поведението на дъговата пъстърва като я правят по-уязвима по отношение на крайния гостоприемник", пишат авторите. "Тъй като очните метили са често срещани за сладководната​ риба, получените поведенчески промени, причинени от тези паразити, вероятно играят важна роля в сладководните​ хранителни вериги".

Много паразити могат да променят поведението на животното-гостоприемник, за да задоволят собствените си нужди. Мишки, заразени с паразита Toxoplasma gondii, например, губят страха си от котки - животното, в което паразитът трябва да се възпроизведе.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !