В момента се очертава световен недостиг на захар причинен от Ел Ниньо

Никола Кереков Последна промяна на 01 април 2016 в 13:20 4008 0

Кредит sopon seti/Shutterstock.com

Плантация за захарна тръстика в Бразилия. Недостига на захар причинен от лошата тазгодишна реколта може значително да повиши цената за крайния потребител.

Ако сте фен на захарта - и нека не се лъжем, повечето от вас със сигурност са - 2016 г. се очертава да бъде скъпа година, защото последиците от Ел Ниньо са на път да предизвикат недостиг на захар, който се разраства много над предварителните прогнози на анализатори.

Според доклад на The Independent, цените на суровата захар са се покачили с 45% от миналия август и учените твърдят, че това се дължи на факта, че Ел Ниньо е нанесъл тежък удар на районите от света, където се произвежда повечето от захарта. В Индия, Тайланд и Китай сушата е опустошилила тазгодишната реколта и вероятно ще повлияе също и на реколтата догодина.

Вторият по-големина регион в света, произвеждащ захар, Индия, е изпитал значително понижаване в нивото на валежите, което е ограничило количеството растения, които фермерите са успели да засадят. В районите, в които все пак е имало дъжд, като Бразилия, дъждовете били прекалено силни, за да се добие нормална реколта от захарната тръстика, което допълнително е влошило положението.

Всичко това означава, че няма достатъчно захар, за да се задоволят 4,95-те милиона тона, които се очаква светът да изконсумира тази година. Търсенето на естествени подсладители се очаква да надмине тазгодишните наличности достигайки 7,6 млн. метрични тона през този сезон - повишаване с 2,5 млн. тона спрямо предишните оценки, докладват от The Wall Street Journal.

Положителното е, че недостигът тази година идва по време, в което захарта е на най-ниските си цени от много години насам, благодарение на огромния брой производители. "След 5 години на излишък, който докара цените до най-ниските им стойности от 2008 г. насам, се очаква наличностите трудно да успеят да посрещнат търсенето през сезона 2015-2016 г.," докладва Руди Руйтенберг (Rudy Ruitenberg) пред Bloomberg.

"Факт е, че имахме 4 или 5 години на прекалено много захар - 4 или 5 години на изобилие и сега за пръв път се сблъскваме със значителен дефицит," споделя пред The Wall Street Journal Тим Уорлидж (Tim Worledge) от Plants Agriculture, независима организация за стоков анализ.

Ако оставим настрана икономическите отражения, какво всъщност се е случило, за да предизвика този недостиг? За да си отговорим на това ще трябва да поговорим за Ел Ниньо, който най-общо би могъл да се нарече част от климатичен цикъл.

Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) обобщава ситуацията по следния начин: "Терминът Ел Ниньо се отнася до широкомащабно климатично явление в океанската атмосфера, което е свързано с периодично повишаване на температурите на повърхността на водата, което се простира през централните и централно-източните части в областта на екваториалния Тихи океан."

Когато е набрал пълната си сила, Ел Ниньо повлиява на климата навсякъде. За някои райони това означава повече дъжд, докато за други значи по-малко. Тази и предходната година, цикълът е повлиял по-неблагоприятно районите по света, където се произвежда захар. Няма каквато и да е специфична причина за това - може да се определи просто като лош късмет.

Така че за обозримото бъдеще трябва да се подготвим да използваме по-малко захар (или да сме готови да платим повече за нея) и да се надяваме времето да е благосклонно към регионите, където се произвежда захарта догодина.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !