В ума на хората, които могат да видят времето

Георги Гърков Последна промяна на 11 януари 2017 в 11:00 8890 0

Фрагмент от картината на Салвадор Дали "The Disintegration of the Persistence of Memory".

Съществуват хора, при които стимулирането на даден сензорна или когнитивна система води автоматично до определени преживявания в друга такава. Например чуването на определени звуци кара определени хора да виждат зелен цвят. Това странно явление се нарича синестезия. За него разказва материал на ZME Science.

Съществуват 54 различни форми на синестезия. Сред тях попадат цветово-графемната, при която буквите или числата се възприемат като притежаващи характерен цвят, звуково-цветова синестезия (каквато например има руският композитор Александър Скрябин) и може би най-странна от всички, време-пространствена синестезия.

Време-пространствената синтезия заставя засегнатите от нея да усещат мерните единици за време в пространството. С една дума, те буквално могат да "виждат" времето. Ето как Холи Браниган (Holly Branigan), учен от Университета на Единбург, описва своята синестезия:

"За мен наподобява малко писта за бягане. Пистата е организирана около академичната година. Късите участъци са летните и коледните ваканции - като летните са леко по-дълги. Все едно се намирам в центъра и се въртя бавно с минаването на годината. Ако се замисля за бъдещето, перспективата ми се променя", споделя тя пред BBC, описвайки триизмерен кръг, който се намира около нейното тяло и се явява пред погледа й, когато става въпрос за време.

Източник: Carol Steen/BBC

Кръгът на времето е изненадващо често срещан при синестетите. Психологът Дейвид Бранг (David Brang) от Университета Нортуестърн изучава синестетите от много години. Според него време-пространствената синестезия се дължи на излишък от невронни връзки между определени области на мозъка, което позволява преживяването на времето като пространствена конструкция.

Едно от изследваните лица например вижда годината като пръстен около своето тяло, който се върти по часовниковата стрелка с изминаването на годината. Настоящият месец - в съгласие с графика, се намира в нейния гръден кош, докато предишният е бил разположен пред него.

В едно изследване, публикувано през 2010 г., Бранг включва 183 студенти в опит да идентифицира време-пространствените синестети. Често срещано е време-пространствен синестет да не е наясно, че неговото умение е рядко и предполага, че и останалите могат да преживяват времето по същия начин като него.

Доброволците на Бранг са помолени да визуализират месеците от годината и да нарисуват представата си на компютър. Четири месеца по-късно на тях е показан празен екран и са помолени да изберат позицията на всеки един от месеците така, както са ги нарисували преди. На тях тогава се дава случайна подсказка - като например разположението на един от месеците в календара. Четирима от 183 студенти впоследствие поставят месеците си в отличителна пространствена форма - кръг, което е в съгласие с първоначалните опити.

Източник: Conscious Cognition, Mar;19(1):504

Във втори тест Бранг кара участниците да запаметят непознат пространствен календар и да го възпроизведат. Време-пространствените синестети се справят далеч по-добре от останалите със задачата, което не е изненадващо с оглед на това, че тяхната способност корелира със забележителна пространствена и времева (темпорална) памет. Средно хората със синестезия могат да запомнят 123 различни факти, свързани с техния живот, докато обикновен човек само 39.

Учени от Университета на Британска Колумбия установяват, че синестетите притежават далеч по-голяма бързина в рецитирането на месеците от годината в хронологичен и обратен хронологичен ред, докато друго проучване открива, че синестетите притежават същевременно много добра автобиографична и визуална краткосрочна памет.

"Така че средностатистическият човек може да запомни, че е ходил на почивка в Америка, когато е бил на седем... Докато този човек би си спомнил името на хотела, името на собственика и породата на неговото куче", коментира Джулия Слимнър, психолог от Университета на Единбург.

В друго проучване, публикувано през 2006 г., учени от Университета на Ватерло поставят участниците пред компютърен екран, където думата "януари" може да се открие в центъра. Малък квадрат тогава се появява някъде по екрана и всеки участник трябва да натисне определен клавиш от клавиатурата, щом го забележи. Групата на синестетите успява да разпознае целите много по-бързо, отколкото контролната.

Да имаш синестезия може да изглежда много забавно, но има и някои лоши страни. Съществуват доказателства, че време-пространствените синестети има по-голяма вероятност да развият Хиперстемичен синдром, който включва неспособност да се забравят дори най-малките подробности, свързани със събития от живота.

Ако подозирате, че може да сте синестетик, можете да попълните онлайн въпросника тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !