Високопланински растения променят оцветяването си, за да се крият от хората

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 ноември 2020 в 09:29 4732 0

Кредит Yang Niu, Martin Stevens, Hang Sun/ 2020 Current Biology

Нормалното жълто-зелено оцветяване на растенията в районите с по-малко натоварване (A)(B) и силно променените сиво-кафяви растения в районите с голямо натоварване (C) и (D)

Растенията от род Fritillaria обикновено са ярко зелени и лесно се забелязват по склоновете на Хималаите в Югозападен Китай. Техните луковици са широко използвани в традиционната китайска медицина като лекарство срещу кашлица и търсенето им е изключително голямо - около 3 500 луковици са необходими за получаването на един килограм лечебен прах, който струва около 480 щатски долара. 

Но някои видове се откриват изключително трудно, тъй като листата и стъблата им са почти неразличими сред сиво-кафявите камъни. Изненадващо, тази окраска на растенията, изглежда е еволюирала в отговор на човешката дейност. Видът Fritillaria delavayi от региони, където е много търсен и събиран има по-камуфлажна окраска, отколкото в райони, където е по-малко притесняван от човешка намеса, съобщават учените в публикация в Current Biology.

Новото изследване „е доста убедително“, смята Жюлиен Рено (Julien Renoult), еволюционен биолог от Френския национален център за научни изследвания в Монпелие, който не е част от изследването.

„Това е хубава първа стъпка към доказване, че хората изглежда предизвикват много бързото развитие на камуфлажа при този вид.“

Рядко се срещат растения с така сливаща се окраска, но не са прецедент, обяснява Ян Ниу (Yang Niu), ботаник от Института по ботаника в Кунмин в Китай, който изучава сливащото се оцветяване при растенията. В открити зони с малко скришни места, като планинските върхове, сливането с обстановката може да помогне на растенията да избегнат гладни тревопасни животни. Но след пет години изучаване на камуфлажа на Fritillaria, Ниу открива малко следи от ухапвания по листата и не забелязва животни, които да се хранят с тези растения. „Изглежда нямат естествени врагове“, казва той.

Ляво: сливащите се със средата растения, център: луковиците на Fritillaria delavayi, заради които се берат растенията, дясно: нормалното зелено оцветяване на растението. Кредит: Yang Niu, Martin Stevens, Hang Sun/ 2020 Current Biology

Затова Ниу, неговият колега Хан Сун (Hang Sun) и екологът Мартин Стивънс (Martin Stevens) от Университета в Екстър във Великобритания решават да проверят дали хората са движещата сила за еволюцията на камуфлажа на растенията. Ако е така, колкото повече луковици се събират на определен склон, толкова по-маскирани трябва да бъдат растенията, които виреят там.

В идеалния случай за измерване на натоварването от събирането на луковиците „ще има точни измервания за това колко растения са били събрани в продължение на стотици години“ за множество зони, обяснява Стивънс. „Но такива данни на практика не съществуват.“

За щастие, на седем от проучваните места местните билкари са отбелязали общото тегло на луковиците, събрани всяка година от 2014 до 2019 г. Тези записи представляват мярка за натоварването от събирането на луковиците в момента . За да направят оценка по-назад във времето, изследователите оценяват лекотата на събирането, отчитайки колко време е необходимо за изкопаване на луковици в шест от тези места, и едно допълнително. На някои склонове луковиците се изкопават лесно, но на други биват заровени под купчини скали.

„Интуитивно, областите, в които е по-лесно да се прибира реколтата, би трябвало да изпитват по-голямо натоварването от събирането“, смята Стивънс.

И двете измервания разкриват поразителен модел: Колкото повече и по-лесно се събира от дадено място, толкова по-добре цветът на растението съответства на средата, измерен от спектрометър.

„Степента на корелация беше наистина, наистина убедителна и за двата показателя, които използвахме“, разказва Стивънс.

Човешкото око също по-трудно засича замаскираните растения в онлайн експеримент, което предполага, че камуфлажът действително работи.

Скриването може да донесе и някои предизвикателства за растенията. Опрашващите насекоми може по-трудно да открият замаскираните растения, а сивото и кафявото оцветяване могат да нарушат фотосинтетичната активност. И все пак, въпреки тези потенциални проблеми, F. delavayi показват колко адаптивни могат да бъдат растенията, допълва Стивън.

„Външният вид на растения е много по-изменчив, отколкото бихме могли да очакваме.“

Източник: Science news - These plants seem like they’re trying to hide from people

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !