Вижте най-пълната досега 3D карта на Вселената (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2015 в 07:08 10168 0

Част от 3D картата на близката Вселена. Нашата галактика Млечен път е в центъра, отбелязана с кръстче.

3D карта на Вселената, която обхваща почти два милиарда светлинни години и е най-пълната картина на нашето космическо обкръжение до този момент, е създадена от астрофизици от Университета Ватерло.

Сферичната карта от галактически суперклъстери ще помогне за по-добро разбиране на това как е разпределена материята във Вселената и ще позволи по-подробно проучване на най-голямата загадка на съвременната физика - тъмната материя

В създаването на триизмерна карта на Вселената са участвали професор Майк Хъдсън (Mike Hudson), Джонатан Карик (Jonathan Carrick) и Стивън Търнбул (Stephen Turnbull) от Катедрата по физика и астрономия в университета във Ватерло, Канада, а също и Гуилхем Лаво Guilhem Lavaux от Института по астрофизика на Националния център за научни изследвания на Франция, съобщава сайтът phys.org.

"Разпределението на галактиките не е равномерно и няма конкретен модел. То има върхове и спадове като планинска верига. Това е точно това, което ние очаквахме, ако приемем, че крупномащабната сруктура на Вселената е формирана в процес на квантови флуктуации в ранната Вселена", е казал Майк Хъдсън.

3D картата на Вселената е представена в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (Месечни известия на Кралското астрономическо общество), едно от водещите научни списания в областта на астрономията и астрофизиката. 

Светлосините и бели зони на карта показват положението на места с по-висока концентрация на галактики. Областта с червен цвят очертава галактически суперклъстер, наречен концентрация на Шапли. Неизследваните области са показани в тъмносиньо. По-старите модели не описват така прецизно разликите в скоростите на движение на галактиките.

Учените са открили, че галактиките се движат с различна скорост. Например, нашата галактика Млечен път и съседната ни Андромеда се движат със скорост от 2 милиона километра в час.

Тези отклонения в движението на галактиките са ценен инструмент за определяне на разпределението на "обикновената" и тъмната материя в по-големи мащаби.

Тъмна материя съставлява по-голямата част от материята във Вселената. Това е материя, която не отразява или излъчва светлина и в резултат на това не може да се види или измери пряко. За съществуването и свойствата на тъмната материя може да се заключи само косвено чрез нейните гравитационни ефекти върху видимата материя и светлина.

"По-добро разбиране на тъмната материя е от централно значение за разбирането на формирането на галактиките и на структурите, в които живеят като галактически купове, суперклъстери и празнини", заяви Хъдсън.

Знаейки, местоположението и движението на материята във Вселената, астрофизиците ще могат да предсказват разширението на Вселената и да определят къде съществува тъмна материя.

Следващата стъпка ще включва все по-подробни изчисления на специфичните скорости в сътрудничество с изследователи от Австралия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !