Владислав Харалампиев от Факултета по математика и информатика е студент на годината на СУ

Конкурсът „Студент на годината“ се организира от Студентския съвет на най-старото висше училище

Катя Димитрова Последна промяна на 15 юни 2016 в 11:00 3646 0

Кредит www.uni-sofia.bg

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет.

Конкурсът „Студент на годината“ се организира от Студентския съвет на най-старото висше училище за първи път в 19-годишната история на студентската организация.

Жури с председател ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и членове проф. Иван Илчев – ректор на Университета в периода 2007-2015 г., Вяра Анкова – генерален директор на Българската национална телевизия, Веселин Милев – председател на постоянната комисия по здравеопазване и социални науки в Столичния общински съвет, проф. Даниел Вълчев – министър на образованието в периода 2005-2009 г., Милена Дамянова – председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание, Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“, д-р Веселин Милев - председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в Столичния общински съвет, Асен Марков – заместник-министър на младежта и спорта и Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети разгледа 81 постъпили кандидатури.

Кандидатите са разделени в следните професионални направления: педагогически науки, хуманитарни науки, социални науки, стопански науки, правни науки, природни науки, математика и информатика, здравеопазване, спорт и доброволческа дейност.

Владислав е студент в първи курс в магистратура „Изкуствен интелект“ във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Успехът му от учебната 2014/2015 година е 6.00. Завършил е бакалавърска степен по компютърни науки във Факултета по математика и информатика на Университета с пълно отличие. Възпитаник е на Софийската математическа гимназия, която също завършва с пълно отличие.

Основните интереси на студента са в областта на състезателното програмиране, машинното самообучение и обработката на естествен език и изображения. Тази година се е класирал за финалите на международните състезания Challenge 24 и VK Cup.

Владислав е носител на грамота на ректора на Софийския университет за научни постижения през 2013 и 2015 г. През 2014 г. е избран за Студент на годината от Министерството на образованието и науката. През 2014 г. получава първа награда за научни постижения в областта на информатиката и компютърните науки по случай 125-годишнина от основаването на Факултета по математика и поощрителна награда от Фондация „ФМИ-общество“ в памет на проф. Иван Сосков за изследователски постижения в областта на компютърните науки. Стипендиант на Фондация „Еврика“ през 2011, 2012 и 2015 г. за златен медал на международна олимпиада по математика. През 2013 г. и 2014 г. е носител на поименна стипендия по компютърни науки на името на Джон Атанасов на Фондация „Еврика“.

Научните интереси на Владислав са в областта на състезателното програмиране. Във връзка с това се занимава с числени алгоритми, графови алгоритми, ефективни структури от данни, теория не игрите, оптимизация на функции и много други.

Участник е в множество проекти, сред които „GPS Measurements in the Conditions of Solar Maximum“ в рамките на 21-та българска антарктическа експедиция през 2012-2013 г., проект по създаване на симулатор за мрежи на Петри за Българската академия на науките; проект за създаване на 3D модели с образователни цели за подпомагане на обучението по компютърна графика във Факултета по математика и информатика; в проект по анализ и мониторинг на суперкомпютъра в Изпълнителна агенция „електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, както и в научни конференции.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !