Водата, която пиете от чешмата, е била изпивана досега поне 10 пъти (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 ноември 2022 в 00:01 14932 0

Кредит Pexels / Public Domain Certification

Едва в началото на 21 век хората са усъвършенствали технологията, която позволява безопасна питейна вода.

След като водата се консумира от чешмата, тя се оттича в канализацията, която води до пречиствателната станция за отпадни води в района, където или се пречиства за употреба, или се изпуска в околната среда.

От миналата година Сингапур използва питейната вода, която официално е рециклирана от канализация. Това изглежда смущаващо, но да се замислим дали водата, която пием, не е била вече използвана.

Всъщност вече използваме, без да знаем, "уринотерапия"

Броят на хората, които са изпили водата преди вас, според сайта Core Economics се изчислява по формула:

Съотношение на урината = (обща уринирана вода)/(общо количество на водата на земята) = (обща биомаса на гръбначни животни, живели някога * норма на отделена урина)/ (общо количество вода) = (средна биомаса на гръбначни животни * количество урина на година * години съществували гръбначни) / (общо количество вода).

Така тази проста формула се свежда до 4 входни данни, за които може да се намерят добри предположения.

Количеството вода на планетата е най-лесното, защото това е нещо, което геолозите и физиците са изчислили в тази свързана статия - на планетата има около 1,386 милиарда кубически километра вода. По оценка на автора на статията в Core Economics за  350 милиона години от 5 милиарда тона биомаса на гръбначни животни, уриниращи осем пъти телесното си тегло за година, се получават 14 000 милиона кубични километра урина

"Това означава, че атомите във вашата средна водна молекула ще са били концентрирана урина вече около 10 пъти. И това е консервативна оценка", се казва в публикацията в блога.

"В по-вероятния сценарий би имало повече от около 10 милиарда тона биомаса от гръбначни животни средно, пикаещи 10 пъти повече от собственото си телесно тегло, живеещи 400 милиона години, което се равнява на вода, която вече е била урина около 25 пъти.

Римска цистерна в Parco Archeologico "Enrico Fiumi" във Волтера, Италия. Цистерната е събирала дъждовна вода, стичаща се през поредица от тръби, поставени на покрива и стените. Отвор от северната страна довежда вода до чешма, изградена близо до градския форум. Кредит: Elliott Brown (CC BY-NC-SA 2.0).

Повторното използване на отпадните води през вековете

Хората започват да използват повторно отпадните води за напояване и аквакултури в началото на Бронзовата епоха,  около 3200 г. пр. н. е. Това е практика, открита сред древните цивилизации, живеещи в Китай, Египет и Месопотамия.

Римски системи за събиране на дъждовна вода от покриви за битови нужди също са открити в градове като Помпей.

Хората в Германия и Франция през 13-ти век са строили рибарници, които приемат богати на хранителни вещества отпадни води, отклонени от тоалетните на абатството.

Днес светът използва по-усъвършенствани начини за преобразуване на отпадните води в питейна вода, което всъщност е безкраен процес на рециркулация.

Водните цикли

Има два различни цикъла, през които водата може да премине, преди да изтече от крана: цикълът на градската вода и естественият кръговрат на водата.

Когато водата тече през градски воден цикъл, тя първо се обработва в пречиствателна станция и след това се изпраща във водопроводната мрежа.

След като водата се консумира, тя се оттича в тръбопровод за отпадни води, който води до пречиствателната станция за отпадни води в района, където се пречиства за използване от човека или се изпуска в околната среда.

Водата, изхвърлена в река, вероятно изтече към друго воден басейн, който може да бъде източник за питейна вода, където градският воден цикъл започва отначало.

В случая на естествения кръговрат на водата, ако не послужи за напояване на растения, водата си проправя път към океана или се изпарява във въздуха.

Морските животни поглъщат океанската вода няколко пъти, преди да се изпари, за да образува облаци в небето, а след това по време на кондензацията тази вода пада обратно на Земята като дъжд.

Тези валежи могат да попаднат отново в градския воден цикъл или да се влеят в реки и езера или да проникнат в подпочвени водоизточници - и процесът започва отначало.

Схема на водния цикъл. Илюстрация на Джон М. Еванс, Американски Геоложки Институт (АГИ), район Колорадо Превод на български език Боряна Георгиева, Министерство на околната среда и водите - http://ga.water.usgs.gov/edu/watercyclebulgarianhi.html 

Съвременното рециклиране на отпадните води

Съвременният процес е напълно различен от начина, по който нашите предци са пречиствали своите отпадни води.

В Китай например се събира урина от тоалетните и се отделя, за да се наторяват земеделски земи според проучване от 2018 г., публикувано в Frontiers.

Пречиствателно съоръжение за отпадни води Fitchburg East. Кредит: Wikimedia Commons

В други региони на света основната цел за отделяне на урина е да се получи суха, управляема и хигиенична фекална фракция.

Например в Йемен, страна с топъл климат, урината се отделя в обикновени тоалетни и се оставя да се стича по външна стена на сградите, където бързо се изпарява. Освен това в Шибам, Йемен, тоалетните са имали два изхода; единият отпред, а другият отзад за отделяне на урината от изпражненията от 750 г. сл. н.е.

Съвременният свят обаче разполага с напреднала технология за разделяне на отпадъците от водата.

Това включва „микрофилтрация, ултрафилтрация и мембрани за обратна осмоза, използването на озон, съчетано с биологична филтрация, ниска, средна и висока енергийна UV дезинфекция, високоенергийно UV окисление“ според проучване от 2022 г.

Питейната вода, която преди това е била в канализацията, разбира се е повод за безпокойство на хората. Пример за всичко е опит в австралийския град Тувумба през 2006 г., според статия, публикувана от BBC.

Градът е бил засегнат от суша и неговите депутати решават да въведат принципа на рециклиране на водата. Въпреки липсата на вода обаче гражданите категорично отхвърлят този вариант на референдум - против са 62% от гласувалите.

Много изследвания обаче потвърждават, че преработката на отпадни води в питейни е безопасно при настоящите технологии.

Източник:

The water you drink has been piss at least 10 times already!, Core Economics

How every glass of tap water you drink has been consumed by up to TEN people before you, Mail Online

Will we be converting wastewater to potable water? It appears to be a necessity, Hydrotech

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !