21 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Започва Нобеловата седмица (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 октомври 2020 в 14:09 32181
https://www.nobelprize.org/

Първата Нобелова награда ще бъде връчена в Швеция в понеделник, 5 октомври. В комуната Сулна в предградие на Стокхолм Нобеловата асамблея в Института Каролинска ще определи името на победителя в областта на медицината.

Заседанието трябва да започне в 11:30 местно време (12:30 българско време). Традиционно Нобеловият комитет по медицина обявява решението си в първия понеделник на октомври.

Победителят ще получи премия от 9 милиона шведски крони (повече от 900 000 щатски долара). Наградата и сумата могат да бъдат споделени от до трима лауреати. Според волята на основателя на наградата „Алфред Нобел“ наградата получава „човек, направил важно откритие в областта на физиологията и медицината“. Наградата се присъжда за конкретно откритие, а не за цялостна дейност в тази област.

През следващите дни носителите на Нобелова награда ще бъдат обявени в следната последователност:

- физика – 6 октомври
- химия – 7 октомври
- литература - 8 октомври
- Награда за мир - 9 октомври  
- Нобелова награда за икономика - 12 октомври

Работата по избора на лауреата на наградата за медицината продължава през цялата година - през есента Нобеловият комитет изпраща покани до институти и лица, имащи право да номинират. Приемът на кандидатурите приключват на 31 януари. През пролетта и лятото Нобеловият комитет оценява заявките и през август докладва пред Нобеловата асамблея в Института Каролинска.

Асамблеята обявява решението си в началото на октомври. Церемонията по награждаването се провежда на годишнината от смъртта на Алфред Нобел на 10 декември.

През 2019 г. Нобеловата награда за физиология и медицина бе присъдена на трима лауреати - Уилям Кейлин (William G. Kaelin Jr), Сър Питър Ратклиф (Sir Peter J. Ratcliffe) и Грег Семенса (Gregg L. Semenza) - за работата им върху механизма, по който клетките усещат и се адаптират към промяната в нивата на кислород.

110 Нобелови награди за физиология или медицина са присъдени между 1901 и 2019 г.

Досега 12 жени са отличени с наградата за медицина.

32 години е възрастта на най-младия лауреат по медицина, Фредерик Г. Бантинг (Frederick G. Banting), удостоен с наградата за медицина през 1923 г. за откриването на инсулина.

87 години е възрастта на най-стария лауреат по медицина, Пейтън Рус (Peyton Rous), когато през 1966 г. е удостоен с наградата за медицина за откриването на тумор-индуциращи вируси.

Източник: Официален сайт на Нобеловата награда


Препоръчани материали
+ 0
- 0
"Първата Нобелова награда ще бъде връчена в Швеция в понеделник, 5 октомври...
... Церемонията по награждаването се провежда на годишнината от смъртта на Алфред Нобел на 10 декември."


Последно, през октомври ли ще бъде връчена или на 10 декември? :)
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.