Започва Нобеловата седмица (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 октомври 2020 в 14:09 6317 1

https://www.nobelprize.org/

Първата Нобелова награда ще бъде връчена в Швеция в понеделник, 5 октомври. В комуната Сулна в предградие на Стокхолм Нобеловата асамблея в Института Каролинска ще определи името на победителя в областта на медицината.

Заседанието трябва да започне в 11:30 местно време (12:30 българско време). Традиционно Нобеловият комитет по медицина обявява решението си в първия понеделник на октомври.

Победителят ще получи премия от 9 милиона шведски крони (повече от 900 000 щатски долара). Наградата и сумата могат да бъдат споделени от до трима лауреати. Според волята на основателя на наградата „Алфред Нобел“ наградата получава „човек, направил важно откритие в областта на физиологията и медицината“. Наградата се присъжда за конкретно откритие, а не за цялостна дейност в тази област.

През следващите дни носителите на Нобелова награда ще бъдат обявени в следната последователност:

- физика – 6 октомври
- химия – 7 октомври
- литература - 8 октомври
- Награда за мир - 9 октомври  
- Нобелова награда за икономика - 12 октомври

Работата по избора на лауреата на наградата за медицината продължава през цялата година - през есента Нобеловият комитет изпраща покани до институти и лица, имащи право да номинират. Приемът на кандидатурите приключват на 31 януари. През пролетта и лятото Нобеловият комитет оценява заявките и през август докладва пред Нобеловата асамблея в Института Каролинска.

Асамблеята обявява решението си в началото на октомври. Церемонията по награждаването се провежда на годишнината от смъртта на Алфред Нобел на 10 декември.

През 2019 г. Нобеловата награда за физиология и медицина бе присъдена на трима лауреати - Уилям Кейлин (William G. Kaelin Jr), Сър Питър Ратклиф (Sir Peter J. Ratcliffe) и Грег Семенса (Gregg L. Semenza) - за работата им върху механизма, по който клетките усещат и се адаптират към промяната в нивата на кислород.

110 Нобелови награди за физиология или медицина са присъдени между 1901 и 2019 г.

Досега 12 жени са отличени с наградата за медицина.

32 години е възрастта на най-младия лауреат по медицина, Фредерик Г. Бантинг (Frederick G. Banting), удостоен с наградата за медицина през 1923 г. за откриването на инсулина.

87 години е възрастта на най-стария лауреат по медицина, Пейтън Рус (Peyton Rous), когато през 1966 г. е удостоен с наградата за медицина за откриването на тумор-индуциращи вируси.

Източник: Официален сайт на Нобеловата награда

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

05.10 2020 в 11:13

"Първата Нобелова награда ще бъде връчена в Швеция в понеделник, 5 октомври...
... Церемонията по награждаването се провежда на годишнината от смъртта на Алфред Нобел на 10 декември."


Последно, през октомври ли ще бъде връчена или на 10 декември? :)