Защо антидепресантите могат да притъпят както отрицателните, така и положителните емоции

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2023 в 00:01 4982 0

Кредит Wikimedia Commons

Прозак, често предписван антидепресант, намалява чувствителността на хората към възнаграждаващи преживявания в малко проучване.

Нежеланото изглаждане на всички емоции е един от най-честите странични ефекти на антидепресантите - и сега бе разбрано повече за причините, поради които това може да се случи.

Ново проучване обяснява причината за емоционалното "притъпяване", което засяга около половината от хората, които приемат един клас широко разпространени антидепресанти, наречен селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI - selective serotonin reuptake inhibitors). Смята се, че те действат чрез повишаване на нивата на серотонина - химично вещество, което пренася сигнали между нервните клетки в мозъка и е наречено "химичното вещество на удоволствието", въпреки че не е ясно защо това може да подобри настроението ни.

По данни на британската Национална здравна служба през 2021/22 г. повече от 8,3 милиона пациенти в Англия са получавали антидепресанти. Широко използван клас антидепресанти, особено при упорити или тежки случаи, са . Тези лекарства са насочени към серотонина - Често срещаните SSRI включват циталопрам (Celexa), есциталопрам (Lexapro), пароксетин (Paxil, Pexeva), флуоксетин (Prozac) и сертралин (Zoloft).

Един от широко съобщаваните странични ефекти на SSRI е "притъпяване", при което пациентите съобщават, че се чувстват емоционално притъпени и вече не намират нещата за толкова приятни, колкото преди. Смята се, че между 40 и 60% от пациентите, приемащи SSRI, изпитват този страничен ефект.

До половината от хората, приемащи антидепресанти, изпитват нежелано потискане както на положителните, така и на отрицателните емоции. "Те говорят, че не чувстват много", обяснява Барбара Сахакиан (Barbara Sahakian) от университета в Кеймбридж.

Самата депресия също често причинява липса на удоволствие от дейности, които някога хората са харесвали. Досега повечето проучвания на SSRI са разглеждали само краткосрочната им употреба, но за клинична употреба при депресия тези лекарства се приемат хронично, за по-дълъг период от време. 

Игнорирайки идеята, че причината за депресията е химически дисбаланс в мозъка, учените започват да разбират някои от нейните тайни и да търсят по-добро лечение.

Затова Сахакян и колегите ѝ от Университета в Кеймбридж, в сътрудничество с Университета в Копенхаген, се опитват да изследват ефекта на потискане на емоциите от SSRI при хора без психично заболяване.

Резултатите от проучването са публикувани на 23 януари 2023 г. в списание Neuropsychopharmacology.

Изследователите дават на 66 души без депресия или често предписван SSRI, наречен есциталопрам, или плацебо таблетки. След три седмици участниците изпълнявали редица задачи, свързани с паметта и способността за учене.

Една от задачите измерва доколко добре се учат от награди, като хората трябва многократно да избират между два стимула. По пътя на пробите и грешките те обикновено научават, че единият стимул води до награда по-често от другия. След това вероятностите за награда за всеки стимул се променят и участниците трябва да научат тази нова система.

Участниците, които са приемали антидепресанта, са били с 23% по-малко чувствителни към смяната на стимулите от тези, които са приемали плацебо, измерено по това колко бързо са променяли избора си на стимул. Други тестове показват, че лекарството не е намалило когнитивните им способности по други начини.

Откритието предполага, че SSRI намаляват чувствителността на хората към награди или други приятни преживявания, отбелязва Сахакиан. Но лекарствата могат също така да притъпят интензивността на отрицателните чувства, което може да бъде полезно, добавя тя.

"Надявам се това да не накара лекарите да бъдат по-предпазливи при предписването на антидепресанти, тъй като те са изключително важни лекарства", посочва Сахакиан. "Надявам се, че това ще накара лекарите да обсъдят с пациентите потенциалните странични ефекти".

Откритието може да обясни и единствената разлика, която екипът е открил в самооценъчните въпросници, а именно, че доброволците, приемащи есциталопрам, са имали повече проблеми с достигането до оргазъм при секс - страничен ефект, за който често съобщават пациентите.

"Защо антидепресантите предизвикват емоционално притъпяване при подгрупа хора, е наистина важен въпрос", коментира Катрин Хармър (Catherine Harmer) от Оксфордския университет. "Не мисля, че този резултат обяснява защо хората имат този ефект, но може да е негов маркер, което може да е полезно, когато се стигне до разработване на нови лечения, които не го имат."

Справка: “Chronic escitalopram in healthy volunteers has specific effects on reinforcement sensitivity: A double-blind, placebo-controlled semi-randomised study” by Langley, C, Armand, S, et al., 23 January 2023, Neuropsychopharmacology.
DOI: 10.1038/s41386-022-01523-x

Източници:

Why antidepressants can blunt both negative and positive emotions, New Scientist

Common Antidepressants Cause Emotional “Blunting” – Scientists Finally Figured Out Why, University Of Cambridge

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !