Защо е толкова трудно да спрем да пипаме лицето си и какво може да се направи по въпроса

Ваня Милева Последна промяна на 06 март 2020 в 11:10 8095 0

Кредит Oriflame

С разпространението на коронавирус и настъпилата в световен мащаб паника хората все по-често търсят безпогрешни начини да се предпазят. Много хора мислеха, че маските са добра защита, но според здравните експерти маските са безполезни за здрави хора.

Най-доброто, което можем да направим, казват специалистите, е да спрем да докосваме носа, очите и устата си. Но мнозина откриват, че не могат да преодолеят този навик.

Един забавен случай, който показва колко е трудно това, разказва как момент след предупреждението към жителите на окръг Санта Клара да избягват да пипат лицата си, за да не допуснат зараза с новия коронавирус, директорът на здравния отдел на окръга д-р Сара Коди облиза пръста си, за да обърне страницата в бележките си. 

Според Кевин Чапман (Kevin Chapman), психолог и директор на Центъра за тревожни и свързани с тях разстройства в Кентъки, склонността да докосваме собственото си лице е изключително човешки навик, защото докосването до лицето подсъзнателно сигнализира, че сте самоосъзнат за другите около нас.

„Публичното самосъзнание обикновено се отнася до  самоосъзнаването от гледна точка на другите хора, което неминуемо се задейства при социални взаимодействия“, разказва Чапман пред Business Insider. "Естествено, хората изследват лицата на другите и са чувствителни към различни сигнали, свързани с лицето, така че докосването на лицето може да има връзка отчасти с естествената склонност да сме чувствителни към нашите лица и изражението на лицето."

Едно изследване от април 2014 г. показва, че докосването до собственото лице помага за регулиране на стреса и формирането на спомени.

Тъй като докосването на лицето може да бъде инструмент, създаващ ментални връзки, хората започват да докосват собствените си лица от ранна възраст и това става навик, което прави още по-трудно спирането му, дори ако е застрашено здравето на човека.

„Психологически повечето хора не асоциират различните форми на заплаха и замърсяване с лицата си и затова не успяват да свържат болестта с докосването на лицето“, разказва Чапман.

„Повечето хора не свързват съветите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) с ежедневните си дейности [като докосване на лицето] заради илюзията за контрол.“

Той отбелязва, че единственото изключение са хората с тревожни разстройства, които са по-наясно с липсата на контрол.

Ако си кажете, че не трябва да докосвате лицето си, вероятно ще докосвате лицето си повече

Въпреки че е възможно да докосвате лицето си по-рядко или изобщо да не го правите, както препоръчва CDC, Чапман заявява, че усилието да си го наложите няма да помогне изобщо, защото потискането на мислите обикновено не помага на хората да ограничат обичайното си поведение.

Вместо това Чапман предлага гъвкав подход. Вместо да си казвате: „Днес изобщо няма да пипам лицето си на публично място“, кажете си, „днес трябва да съм по-наясно с докосването на собственото си лице“.

Ако настроите телефона си за напомняне или успеете ръцете ви да са заети с нещо, това може да помогне

Чапман предлага да зададете напомняне на телефона си, така че да си спомняте активно, за да сте наясно с докосването на лицето си.

„Промяната на навиците със сигурност не е невъзможна и изисква практикуването на умения за препрограмиране на склонността към някои действия“, подчертава Чапман.

Можете също така да опитате да занимавате ръцете си с антистресова топка или да ги кръстосате, така че ръцете ви да не могат да докосват лицето ви, съветва за HuffPost Дениз Куминс (), когнитивен учен, който изследва мисленето и вземането на решения.

И накрая, може да вземете други одобрени от CDC мерки, като измиване на ръцете със сапун и топла вода в продължение на най-малко 20 секунди, да останете вкъщи, когато сте болни и да избягвате близък контакт с болни хора.

Източник: Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !