18 септември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо хората се страхуват от петък 13-ти?

| На този ден 13 април 36770

Когато се падне в петък 13-ия ден от месеца, това се смята за "лош късмет" в много култури.

Това суеверие датира от Средновековието и е свързано с проклятието на тамплиерите.

Тамплиерите или рицарите на Христос и Храма на Соломон са орден, основан през 1119 г. от малка група рицари. Мисията му е да защитава поклонниците, които пътуват до Светата земя - Йерусалим.

През XII-XIII век орденът се занимава с лихварство и става много богат, придобива обширни поземлени имоти както в държавите, създадени от кръстоносците на територията на Палестина и Сирия, така и в Европа.

През 1307, именно на 13-ти в петък, френският монарх Филип IV решава да подобри финансовото си положение за сметка на тамплиерите и заповядва ареста на членовете на Ордена по обвинение в ерес. Рицарите са измъчвани и убити. Според легендата магистърът на ордена проклина виновните за това.

Ние още веднъж подчертаваме, че страховете, свързани с този ден, нямат научно потвърждение и не са нищо повече от суеверия.

Митът се възражда

През 1980 г. излиза американски филм на ужасите, наречен "Петък, 13-ти", за убиец маниак с хокейна маска. Филмът има повече от 10 продължения и адаптации, последната от които бе пусната през 2009 година.

Популяризатори на суеверието за петък 13 станаха и компютърните хакери, които често насрочват разпространението на вируси точно до тази дата. Например, епидемията от компютърния вирус Israeli Virus стартира на 13 май, в петък, през 1988 г.

Защо хората се страхуват от числото 13?

В християнската култура числото 13 се смята за нещастен. Повечето изследователи отдават това на факта, че по време на тайната вечеря Юда сяда на масата тринадесети. Както знаете, този апостол се обесва скоро след екзекуцията на Христос. Поради тази причина през XIX век в Европа се разпространява суеверието, че ако 13 човека седнат на маса, един от тях със сигурност ще умре в рамките на една година след това. Имало е дори професия "четиринадесети гост", който е канен на трапезата, за да се избегне нещастното число.

Как се отнасят към това число в различните страни?

Във Великобритания има поверие, че в пътък 13-ти не трябва да се влиза в морето, а в Испания и Португалия този ден се счита за добър за морски разходки.

Британците се опитват да не насрочват операция за този ден и да не ходят на лекар. Французите избягват компанията от 13 души, а ако това е броят на събраните хора, слагат на масата допълнителни прибори за 14-ия гост.

Американците се отнасят внимателно към числото 13. Рядко в киносалон можете да намерите седалка с номер 13, 13-ти етаж, няма стаи с номер 13-ти в хотелите, няма кола във Формула 1 с номер 13.

Болезненият страх от числото 13 се нарича трискаидекафобия (triskaidekaphobia). Специално страхът от петък 13-ти се нарича параскаведекатриафобия (paraskavedekatriaphobia) или фригатрискаидекафобия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.