Защо изкуственото охлаждане на океана преди зараждащи се урагани няма да работи

Ваня Милева Последна промяна на 14 септември 2022 в 00:01 1881 0

Ураганът Мария навлиза в Карибите, за да разрушава. Предложенията за отслабване на бури като тази, преди да ударят сушата, са непрактични, показва ново моделиране. Кредит: NASA/NOAA GOES ProjectCC BY-NC 2.0

Предлагат се много идеи за отклоняване или отслабване на ураганите, преди да ударят сушата, но те често подценяват страховитата сила на природата.

Тропическите циклони, известни в Атлантическия океан като урагани, са сред най-разрушителните явления в природата и са много по-често срещани от заплахи като големи вулканични изригвания или цунами. Затова е естествено да се обмислят идеи за изкуственото им обезвреждане. Моделирането на една такава идея обаче показва колко непрактична е тя, което има значение за разработването на алтернативни схеми.

Може би най-известното предложение за справяне с ураганите се появява през 2019 г., когато изтича информация, че тогавашният президент Тръмп многократно е предлагал да се използват ядрени бомби, за да се отклонят заплахите към американското източно крайбрежие. Мнозина забелязват проблема, че внасянето на смъртоносни количества радиация в огромен вихър, където тя може да се окаже кой знае къде, може да не е много подходящо решение. Метеоролозите също така посочват, че това просто няма да проработи.

Ураганите се хранят с топли води и отслабват, след като попаднат на сушата или в по-хладни части на океана. С оглед на това някои предлагат изкуствено охлаждане на океана като начин да се намалят разрушенията им. Издигането на хладна вода от големи дълбочини преди пристигането на урагана няма катастрофалните последици от използването на смъртоносни оръжия. Въпреки това статия в списание Communications Earth and Environment разкрива, че това е също толкова непрактично.

Д-р Джеймс Хлиуяк (James Hlywiak) и професор Дейвид Нолан (David Nolan) от Университета в Маями моделират ефекта от охлаждането на 21 000 кубични километра вода с 2°C преди преминаването на ураган. Това е 260 000 кв. км на дълбочина 80 м, откъдето ураганите черпят енергия. Въпреки че по-ниските температури са отслабили донякъде симулираните урагани, това е станало само с 15 % при идеални условия.

Това може да се стори полезно на жителите на градовете, които са понесли огромни разрушения от ураганните ветрове, валежи и бурни вълни. Но Хлиуяк и Нолан стигат до заключението, че това би означавало извличане на 100 пъти повече енергия от горните слоеве на океана, отколкото Съединените щати консумират за една година.

"Основният резултат от нашето изследване е, че огромни количества изкуствено охладена вода ще са необходими само за скромно отслабване на интензивността на урагана преди падането му на сушата", отбелязва Хлиуяк. "Освен това отслабването на интензивността с незначителни количества не означава непременно, че вероятността за поражения във вътрешността на страната и рисковете за безопасността също ще намалеят."

"Всяко отслабване преди падането на сушата е нещо добро", допълва Хлиуяк, но подобряването на инфраструктурата и процедурите за евакуация носи ползи, които са с порядък по-високи.

Изследването е важно, защото както Нолан отбеляза, "различни идеи за модифициране на ураганите се появяват често в популярните медии и дори се представят за патенти". В продължение на две десетилетия САЩ дори са имали изследователска програма за подобни идеи. Наличието на ясно опровержение, което може да се посочи в бъдеще, може да подобри фокуса върху решения, които действително работят.

Малко по-правдоподобни предложения включват отклоняване на ураганите да се насочат така, че да останат в морето или да ударят по-малко населени сухоземни райони. Привържениците на теорията на конспирацията понякога твърдят, че това вече се случва, като правителствата вече избират кои градове да поемат удара.

Ако това наистина се случи, последствията могат да бъдат катастрофални: малките държави може да не приемат с разбиране, че по-големите им съседи отклоняват ураганите в тяхна посока, дори ако това намали общия брой на жертвите. 

Но преди за възникне този етичен проблем според новото проучване ураганите включват такива огромни количества енергия, че промяната на посоката им не е по силите ни сега, а и за много дълго време напред. Същото вероятно важи и за много други идеи на геоинженерството.

Въздействието на глобалното затопляне върху ураганите все още се обсъжда. Повишаването на температурата на морската повърхност със сигурност им дава по-голяма сила, но в по-топлият свят вероятно ще се нарушава и  формирането на вятъра. Трудно е да се прецени балансът между тези фактори, но със сигурност е разумно океаните да не се нагряват толкова много.

Справка: Hlywiak, J., Nolan, D.S. Targeted artificial ocean cooling to weaken tropical cyclones would be futile. Commun Earth Environ 3, 185 (2022). https://doi.org/10.1038/s43247-022-00519-1

Източник: Why Targeted Artificial Ocean Cooling Ahead Of Incoming Hurricanes Won’t Work, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !