24 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо цветните растения са гигантски близо до Антарктика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 септември 2016 в 14:58 75281
Pleurophyllum speciosum - цвят (вляво) и листа (вдясно). Снимка: Kimberley Collins

Тайната защо толкова много растения на мрачните субантарктически острови на Нова Зеландия са с много по-големи и по-тъмно оцветени цветове и гигантски листа е разрешена с ново изследване на Университета на Отаго, пише Рhys.org.

Резултатите са публикувани в списанието Polar Research.

Тези опрашвани от насекоми "мегарастения" се открояват сред другата флора на островите, които са малки, опрашвани от вятъра растения, които се размножават основно чрез самоопрашване или безполово.

Изследователи от Катедра Ботаника на Университета са заснели термично 6 вида мегарастения на остров Кембъл, чиито континентални роднини са малки и бледи цветя - и открили, че техните цветове и листа се загряват бързо, възползвайки се максимално от редките моменти със слънце и тихо време.

Биолозите открили, че температурите на листата и цветовете на всичките шест вида са значително по-високи, отколкото измерените по същото време температури на средата. Най-топли се оказали вид местни за острова маргаритки.

Топлинно изображение на Pleurophyllum speciosum (Lorna Little)

Съавторът на проучването д-р Джанис Лорд (Janice Lord) разказва, че тези маргаритки и други мегарастения изглежда са развили наситено пигментирани цветове и често големи, дебели, космати листа, за да се справят с едни от хладните условия в света.

"Техните тъмни пигменти на цветовете са в състояние по-ефективно да събират топлината на непредсказуемото кратковременно слънце, за да ускорят метаболизма си и да привлекат насекомите, които търсят топлина, а техните розетки от големи листа осигуряват един мини-оранжериен ефект", отбелязва д-р Лорд.

Подобни адаптации имат и гигантските алпийски растения, коментира тя. "Растенията в тези климатични условия са изправени пред сходни предизвикателства по отношение на облачността и на студа, особено през нощта."
vmv
Рейтинг : 8414
16.09 2016 в 17:01 1
+ 0
- 2
"Съавторът на проучването д-р Джанис Лорд (Janice Lord) разказва, че тези маргаритки и други мегарастения изглежда са развили наситено пигментирани цветове и често големи, дебели, космати листа, за да се справят с едни от хладните условия в света."

Смислова неточност на "съавтора"- все едно, че растението "знае" какво да прави, за да оцелее.
Генетично изменение (от много интензитет на УВ-лъчения, наличие на информация "за извличане" от почвата и от изменения на ЕМПоле в околността) са се постигнали условие за изменения в развитие на "големи-дебели" листа и също ген-изменения, са се постигнали и свойствата пигментация.
Еволюционно оцелява това, което се е приспособило - и към външни условия. И не само благодарение на лъченията - те са начало... Другото е упоменато в статията.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.